Akıllı güç kavramı çerçevesinde İran dış politika araçları: Irak örneği (2003-2020)
Iranian foreign policy tools within the framework of the concept of smart power: The case of Iraq (2003-2020)
- Tez No: 707734
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN SALİHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç, Akıllı Güç, Diplomasi, İran, Irak, Power, Smart Power, Diplomacy, Iran, Iraq
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İran dış politika oluşturmasında ve uygulama süreçlerinde sert güç unsurlarını kullanan bir ülke olarak lanse edilmektedir. Ancak İran dış politika uygulama sürecinde sert güç unsurlarının yanında yumuşak güç unsurlarını da kullanarak hareket etmektedir. Her iki güç unsurunu da etkin bir şekilde kullanılmasından dolayı İran'ın bir akıllı güç stratejisi etrafında dış politikasını oluşturduğunu belirtebiliriz. İran'ın akıllı güç stratejisi kapsamında oluşturduğu dış politikası Irak'ta 2003-2020 yılları arasında yaşanan süreç içerisinde incelenerek İran'ın Irak içerisindeki güç uygulamaları ele alınacaktır. Araştırma sonucunda ise 2003-2020 yılları arasında İran'ın Irak içerisinde hem sert hem de yumuşak güç unsurlarını aynı anda koordine bir şekilde kullandığı ve bu kapsamda akıllı güç stratejisi oluşturma noktasında başarılı bir çalışma yürüttüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Iran is as a country that uses elements of hard power in its foreign policy making and implementation processes. However, Iran acts by using soft power elements as well as hard power elements in the foreign policy implementation process. Due to the effective use of both elements of power, we can state that Iran forms its foreign policy around smart power strategy. Iran's foreign policy created within the scope of smart power strategy will be examined in the process between 2003-2020 in Iraq and Iran's power practices in Iraq will be discussed. As a result of the research, it has been seen that between the years 2003-2020, Iran used both hard and soft power elements in a coordinated way in Iraq and in this context, it carried out a successful study at the point of creating a smart power strategy.