Ceza infaz kurumunda bulunan 18-25 yaş arası tutuklu ve hükümlülerin çocukluk çağı travmalarının gelecek algısına ve suç tekrarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of childhood traumas on the perception of the future and repeated offenses of 18-25 years old prisoners and convicts in the penitentiary institution
- Tez No: 707769
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHNAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Sosyoloji, Forensic Medicine, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Gelecek Algısı, İstismar, Suç, Umutsuzluk, Ceza İnfaz Kurumu, Childhood traumas, Perception of the Future, Abuse, Crime, Hopelessness Penal Institution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışması ceza infaz kurumunda kalan 18-25 yaş arasındaki tutuklu ve hükümlülerin çocukluk çağı travmalarının, suç işlemelerindeki payı ile gelecek algısının suçu tekrar etmelerindeki etkisinin incelenmesi ve literatüre katkıda bulunması amacıyla düzenlenmiştir. Tez çocuğu derinden etkileyen travmalarının onun gelecekteki yaşamına ve kararlarına etkisinin yadsınamaz olduğunu göstermek ve çocukluk çağı travmaları bulunan tutuklu-hükümlülere yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur. Örneklem ceza infaz kurumunda bulunan, birden fazla suç işleyen 18-25 yaş arası tutuklu ve hükümlülerden oluşmaktadır. Çocukluk çağı travmaları ve umut durumu ile demografik bilgilerle değişkenler arasındaki ilişkiye de bakmaktadır. Bu değişkenler katılımcıların yaşları, cinsiyeti, kendilerinin ve ailelerinin psikiyatrik tanılarının var olup olmadığından ve gelecek planının varlığına dair sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın ölçekleri; Çocukluk Çağı Ruhsal Travmalar Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Demografik Anketten oluşmaktadır. Araştırmada gönüllülük esas alınmış, uygun olan 180 kişi ile istatistikî çalışmalara başlanmıştır. Araştırmanın istatistikî çalışması için SPSS programından yararlanılmıştır. Analiz sonucuna göre; umut-umutsuzluk ölçeği ile çocukluk çağı travmaları ölçeği arasında negatif yönlü korelasyon bulunmaktadır. Çocukluk çağı travmaları mükerrer ceza evi yaşantısı olma durumuna göre farklılaşmaktadır(p=0,0000,05). Suç tekrarı ile kişilerin gelecek algısı arasında anlamlı bir ilişki vardır hipotezi ile ilgili suç tekrarı olan bireyler 'Gelecek için planınız var mı?' sorusuna %93,89(169) evet, %6,11(11) hayır cevaplarını vermiştir. Sonuç olarak sosyodemografik bilgi formundaki soruların cevaplarına göre umut-umutsuzluk ve çocukluk çağı travmaları ölçeğinin sonuçlarının farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study was designed to examine the effects of childhood traumas, the share of delinquency and the future perception of prisoners and convicts between the ages of 18-25 in the penitentiary institution, on repeating the crime and to contribute to the literature. The thesis was created to show that the traumas that deeply affect the child are undeniable on her/his future life and decisions, and to help the convicts who have childhood traumas. The sample consists of prisoners and convicts between the ages of 18-25 who commit more than one crime in the penitentiary institution. It also looks at the relationship between childhood traumas and hope status, demographic information and variables. These variables consist of questions about the participants' age, gender, whether they and their families have psychiatric diagnoses, and the existence of a future plan. The scales of the research; It consists of Childhood Mental Traumas Scale, Beck Hopelessness Scale and Demographic Questionnaire. The study was based on volunteerism, and statistical studies were started with 180 eligible people. SPSS program was used for the statistical study of the research. According to the analysis result; There is a negative correlation between the hope-hopelessness scale and the childhood traumas scale. Childhood traumas differ according to the repetitive prison experience (p=0.0000.05). Despite the hypothesis that there is a significant relationship between recidivism and persons' perception of the future, individuals with recidivism gave the answer“Do you have a plan for the future?”93.89%(169) yes and 6.11%(11) no. As a result, it was observed that the results of the hope-hopelessness and childhood traumas scale differed according to the answers to the questions in the sociodemographic information form.