Robert Schumann'ın Op. 105 La Minör Keman Sonatının icra teknikleri açısından incelenmesi
Analysis of Robert Schumann's Op. 105 A Minor Violin Sonata in terms of performance techniques
  1. Tez No: 707770
  2. Yazar: GÖKNUR BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM DUYGU DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Schumann, Sonat, Keman, Analiz, Romantik Dönem, Robert Schumann, Sonata, Violin, Analysis, Romantic Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Keman Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlk Romantiklerden olan Robert Schumann, aynı zamanda, otoriteler tarafından Alman Romantizminin en romantiği olarak kabul edilir. Eserlerindeki form ve yapısal farklılıklarla, çok sevdiği edebiyat eserlerinin etkisiyle bestelediği ve Romantizm ögeleriyle dolu eserlerle, zamanının en yaratıcı ve yenilikçi bestecilerindendir. Schumann'ın oda müziği eserleri arasındaki tek üç bölümlü sonat olan Op.105 La Minör Keman Sonatı da bu özellikleri taşıyan en güzel örneklerdendir. Bu araştırma ile, keman repertuvarında önemli eserlerden biri olan keman sonatını icra etmek isteyen müzisyenlere yardımcı olabilmek ve eserin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu araştırmada, eseri detaylarıyla inceleyebilmek adına, Schumann'ın hayatı, Romantik dönem ve Romantik dönemdeki müzik stili, eserin formu olan sonat formu, besteleniş süreci ve içerdiği keman çalma teknikleri araştırılmıştır. Son olarak da; keman sonatı çalışılırken karşılaşılabilecek zorluklar, çalışma önerileri ve etütler sunularak çözülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Robert Schumann, one of the first romantics, is also considered by the authorities to be the most romantic of German Romanticism. He is one of the most creative and innovative composers of his time, with the form and structural differences in his works, and with works full of romance elements that he composed with the influence of his favorite literary works. Op.105 A Minor Violin Sonata, which is the only three-part sonata among Schumann's chamber music works, is one of the most beautiful examples with these features. With this research, it is aimed to help musicians who want to perform the violin sonata, which is one of the important pieces in the violin repertoire, and to provide a better understanding of the piece. In this research, in order to examine the piece in detail, Schumann's life, his music style in the romantic period and the romantic period, the sonata form of the piece, the composition process and the violin playing techniques it contains were investigated. Finally; Difficulties that may be encountered while studying violin sonata were tried to be solved by presenting study suggestions and etudes.