Ortaokullarda sportif faaliyetlere katılan ve katılmayan öğrencilerin iletişim becerileri ile okul başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 707844
  2. Yazar: MEHMET MÜBAREK BORA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMETE YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Becerisi, Okul Başarısı, Akademik Başarı, Spor, Sportif Faaliyet, Ortaokul Öğrencileri, Communication Skill, School Success, Academic Success, Sport, Sports Activity, Secondary School Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ortaokula devam eden 5.6.7.ve 8.sınıf öğrencilerinin sportif faaliyetlere katılıp katılmaması ile okul başarısı ve iletişim becerileri arasındaki ilişkilerin araştırılması ve ortaya konması bu araştırmanın temel amacıdır. Demografik verilerin de toplanarak sportif faaliyetlere katılıp katılmama, okul başarısı ve iletişim becerileriyle olan ilişkilerinin araştırılması ise araştırmanın yan amaçlarındandır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda 2018-2019 eğitim öğretimi yılında Mardin ili Kızıltepe ilçesi Süleyman Demirel Ortaokulunda öğrenim gören 5.6. 7. 8. sınıflardan her sınıf seviyesinden 70 kız, 70 erkek (140) öğrenci olmak üzere toplam 560 öğrenciden anket formu aracılığıyla veriler toplanmıştır. Veriler; Demografik Soru Formu (Dönem sonu karne not ortalaması, Cinsiyet, Sınıf Düzeyi, Okulu, Anne ve Babanın Eğitim Düzeyi, Ailenizin Gelir Düzeyi), 7 soruluk Sportif Faaliyetlere Katılım Formu ve İletişim Becerileri Envanteri aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan verilerin normal dağılıma uygun olmadığı tespit edildiğinden veriler; Spearman Korelasyon Testi, Mann Whitney U testi gibi parametrik olmayan testlerle analiz edilerek araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Cinsiyet ile okul başarısı ve iletişim becerileri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte, sportif faaliyetlere katılmanın iletişim becerileri ve okul başarısını olumlu etkilediğine yönelik bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; ortaokul öğrencilerinin sportif faaliyetlere katılıp katılmama durumu ile okul başarısı ve iletişim becerileri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca sportif faaliyetlere kız öğrencilerin katılıp katılmama durumu ile iletişim becerileri; erkek öğrencilerin ise sportif faaliyetlere katılıp katılmama ii durumu ile okul başarıları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan Mann Whitney U testi sonucunda sportif faaliyetlere katılma durumunun artmasıyla okul başarısının ve iletişim becerilerinin arttığı saptanmıştır. Araştırmanın yan amaçlarına yönelik bulgularda ise aile eğitim düzeyi ve aile gelir düzeyinin artmasına paralel olarak sportif faaliyetlere katılıp katılmama durumu ile iletişim becerisi arasındaki ilişkilerin anlamlı hale geldiği saptanmıştır. Aile gelir düzeyi ile aile eğitim düzeyine göre sportif faaliyetlere katılıp katılmama ile okul başarısı arasında ilişki tespit edilmemiştir. Araştırma bulguları sonuç kısmında yorumlanmış ve birkaç öneride bulunularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate whether the 5. 6. 7th and 8th grade students attending secondary school participate in sports activities and the relationship between school success and communication skills.By collecting demographic data, whether or not to participate in sports activities, investigate their relationship between school success and communication skills are among the side objectives of the research. In accordance with the objectives of the research, data were collected through a questionnaire form from a total of 560 students, including 70 girls, 70 boys(140), students from each grade level in the 5th , 6th, 7th and 8th grades, in academic year 2019-2020, in Süleyman Demirel Secondary School of Mardin province, Kızıltepe district. Data were collected through the Demographic Questionnaire(Average Grade Score At The End of The Term, Gender, Class Level, School, Education Level of Mother and Father, Family Income Level), 7-Question Participation in Sports Activities Form Communication Inventory. Since it was determined that the collected data was not suitable for normal distribution, the data were analyzed by non-parametric tests such as Spearman Correlation Test, Mann Whitney U Test and research findings were obtained. A reasonable relationship was found between gender and school success and communication skills. Morover, findings were obtained that participation in sports activities positively affected communication skills and school success. As a result of the research, significant relationships were found between whether middle school students participated in sports activities and school succes, and communication skills. In addition, significiant relationships were found between whether or not female students participate in sports activities and their iv communication skills; and whether or not male students participate in sports activities and their success at school. As a result of Mann Whitney U Test, it was determined that the school success and communication skills increased with increasing participation in sports activities. In the findings related to the side objectives of the study, it was determined that the relations between whether to participate in sporting activities and the communication skills became meaningful in paralel with the increase in family education level and family income level. According to family income level and family education level, there is no relationship between whether or not participating in ssports activities and school success. The research findings were interpreted in the conclusion and the study was completed by making some suggestions.