Neonatal dönem ishalli buzağılarda klinik seyir ile serum IL-6 düzeyi arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A study on the relationship between clinical course and serum IL-6 level in neonatal calves with diarrhoea
  1. Tez No: 707943
  2. Yazar: GÜRSEL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA SİNAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı, IL-6, İshal, Neonatal dönem, Calf, IL-6, Diarrhea, Neonatal period
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Neonatal Dönem İshalli Buzağılarda Klinik Seyir ile Serum IL-6 Düzeyi Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma Amaç: Bu çalışmanın amacı, neonatal dönem ishalli buzağılarda klinik seyir ile serum IL-6 düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini neonatal dönemdeki 40 buzağı oluşturdu. Buzağılar grup I (sağlıklı, kontrol, n=10), grup II (hafif ishalli, n=10), grup III (orta şiddette ishalli, n=10) ve grup IV (şiddetli ishalli, n=10) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Buzağıların ırk, yaş ve cinsiyet bilgileri ile klinik bulguları kaydedildi. Buzağılardan alınan dışkı örneklerinde etiyolojik analiz yapıldı. Alınan kan örneklerinde hematolojik analizler yapıldı ve serumda IL-6 düzeyleri, ELISA test kiti kullanılarak belirlendi. Bulgular: Grup II, grup III ve grup IV'deki ishalli buzağılarda WBC ve NEU sayıları grup I'deki sağlıklı buzağılara göre rakamsal olarak yüksek olduğu belirlendi (P˃0.05). Grup II (239.76±11.05), grup III (293±48.7) ve grup IV'de (300±25.06) bulunan buzağıların serum IL-6 düzeyleri grup I'deki (211.58±10.07) buzağılara göre daha yüksek olduğu belirlendi (P˂0.01). Grup IV'ün IL-6 düzeyi grup III'e göre rakamsal olarak yüksekken (P˃0.05), grup III ve IV'ün IL-6 düzeyleri, grup II'ye göre yüksek olduğu belirlendi (P˂0.01). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen verilere göre, neonatal dönem ishalli buzağılarda serum IL-6'nın belirlenmesinin/takibinin hastalığın prognozunun takibinde kullanılabilecek önemli bir belirteç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Seroprevalence of Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Borrelia burgdorferi and Anaplasma spp in Dogs in Erzurum Province Amaç: The aim of the study is to investigate the relationship between clinical course and serum IL-6 level in neonatal diarrheal calves. Material and Methods: The study material consisted of 40 calves in the neonatal period. The calves were divided into 4 groups: group I (healthy, control, n=10), group II (with mild diarrhea, n=10), group III (with moderate diarrhea, n=10) and group IV (with severe diarrhea, n=10). The breed, age, gender and clinical findings of the calves were recorded. Etiological analysis was performed on stool samples taken from calves. Hematological analyzes were performed on the blood samples taken and serum IL-6 levels were determined using the ELISA test kit. Results: WBC and NEU numbers of calves with diarrhea in group II, group III and group IV were found to be numerically higher than healthy calves in group I (P˃0.05). Calves in group II (239.76±11.05), group III (293±48.7) and group IV (300±25.06) had higher serum IL-6 levels than calves in group I (211.58±10.07) (P˂ 0.05). While IL-6 levels of group IV were higher than group III (P˃0.05), IL-6 levels of group III and IV were higher than group II (P˂0.05). Conclusion: According to the data obtained from this study, it was concluded that the determination/follow-up of serum IL-6 in calves with diarrhea in the neonatal period is an important marker that can be used in the follow-up of the prognosis of the disease.