Neonatal ishalli buzağılarda sıvı replasmanı öncesi ve sonrası vena kava kaudalis çapının değerlendirilmesi
Evaluation of vena cava caudalis diameter before and after fluid replacement i̇n calves with neonatal diarrhea
  1. Tez No: 763719
  2. Yazar: ALPER ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı, Dehidrasyon, Neonatal İshal, Kaudal Vena Kava, Kaval İndeks, Calf, Dehydration, Neonatal Diarrhea, Caudal Vena Cava, Caval Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, dehidrasyonlu buzağılarda ultrasonografi ile tedavi öncesi ve tedavi süresince kaudal vena kava çapı ve kaval indeksi değerlendirmek, dehidrasyon derecesinin tespitinde daha objektif kriterler elde etmek ve CVC çapı ve KI klinik ve laboratuvar parametreleri ile korelasyonunu araştırmaktır. Çalışmanın hayvan materyalini farklı ırk ve cinsiyette, neonatal dönem akut ishal şikayeti ile getirilen 2-15 günlük buzağılar oluşturdu. Buzağılar klinik muayene bulgularına göre dehidrasyon dereceleri skorlanarak orta derece dehidrasyonlu 12 adet (Grup I) ve şiddetli derece dehidrasyonlu 12 adet (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm buzağılara sıvı tedavisi ve destek tedavi uygulamaları yapıldı. Buzağıların klinik, monitörizasyon, laboratuvar ve ultrasonografik muayeneleri tedavi öncesi, sıvı tedavisinden hemen sonra, tedaviden sonraki 8., 24., ve 48. saatlerde yapıldı. Çalışmaya alınan buzağılarda tedavi öncesi sulu bir ishal, dehidrasyon, kapillar dolum zamanı (KDZ)'da uzama, hipotermi ve emme refleksi olmadığı tespit edildi. Neonatal ishalli buzağıların 14 adetinin septisemik ve 10 adetinin de nonseptisemik ishalli olduğu belirlendi. Çalışmaya dahil edilen buzağılarda lökositoz, hemokonsantrasyon, hipotansiyon, metabolik asidoz, hiperkalemi ve hiperlaktatemi tespit edildi. Tüm buzağılarda tedavi öncesi CVCmax ve CVCmin değerlerinde azalma ile KI'de artış tespit edildi. Tedavi sonrası ise klinik, monitörizasyon ve hematolojik bulgularında düzelme tespit edildi. Tüm buzağılarda tedavi sonrası CVCmax ve CVCmin değerlerinde önemli artış ve KI değerlerinde ise önemli azalma tespit edildi. Yapılan korelasyon analizinde CVCmax, CVCmin ve KI ile dehidrasyon derecesi, KDZ, postür, emme refleksi, WBC, RBC, HCT, Hb, pH, sO2, K+, BE, HCO3 -, SKB, DKB ve OAB arasında pozitif ve negatif yönlü korelasyonlar belirlendi. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hipovolemik ve septisemik olan buzağıların 4'ü öldü. Sonuç olarak neonatal ishalli buzağılarda ultrasonografik CVC çap ölçümleri ve KI belirlenmesi, hastanın hidrasyon durumu hakkında ve tedaviye verdiği yanıtın değerlendirilmesinde hızlı, noninvaziv ve pratik bilgi verebilir. Kaudal vena kava çapı ve KI bazı klinik, monitörizasyon ve hematolojik bulgular ile korele sonuçlar vermesi nedeniyle rutin pratikte daha sık kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study were to evaluate the caudal vena cava diameter and caval index before and during treatment with ultrasonography in dehydrated calves, to obtain more objective criteria for the determination of the degree of dehydration, and to investigate the correlation of CVC diameter and KI with clinical and laboratory parameters. The study's animal material consisted of calves of various breeds and genders, aged 2-15 days, which were brought in with the complaint of acute diarrhea in the neonatal period. The calves were divided into two groups as moderate dehydration (Group I) and severe dehydration (Group II) by scoring the degree of dehydration according to clinical examination findings. Fluid therapy and supportive treatment were performed to all calves. Clinical, monitoring, laboratory and ultrasonographic examinations of the calves were performed before the treatment, immediately after the fluid treatment, and at the 8th, 24th, and 48th hours after the treatment. It was determined that the calves included in the study had watery diarrhea, dehydration, capillary refill time prolongation, hypothermia and an absence of the sucking reflex before the treatment. It was determined that 14 of the neonatal calves with diarrhea were septicemic and 10 of them had nonsepticemic diarrhea. Leukocytosis, hemoconcentration, hypotension, metabolic acidosis, hyperkalemia and hyperlactatemia were detected in the calves included in the study. A decrease in CVCmax and CVCmin values and an increase in KI were detected in all calves before treatment. After the treatment, improvement of clinical, hematological and monitoring findings was detected. A significant increase in CVCmax and CVCmin values and a significant decrease in KI values were detected in all calves after treatment. In the correlation analysis, positive and negative correlations were determined between CVCmax, CVCmin and KI and degrees of dehydration, capillary refill time, posture, sucking reflex, WBC, RBC, HCT, Hb, pH, sO2, K+, BE, HCO3- , SBP, DBP and MAP. Despite all the interventions, four of the calves that were hypovolemic and septicemic died. In conclusion, ultrasonographic CVC diameter measurements and determination of KI in neonatal diarrheal calves can provide fast, noninvasive and practical information about the patient's hydration status and an evaluation of the response to treatment. Caudal vena cava diameter and KI can be used more frequently in routine practice as they correlate with some clinical, monitoring and hematological findings.