COVID-19 sürecinde yoğun bakım hemşireliğinde meslek algısı: Nitel bir bakış
Occupational perception in intensive care nursing during COVID-19 process: A qualitative overview
  1. Tez No: 707964
  2. Yazar: SERAP APAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜ TEKİN ULUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, yoğun bakım hemşireliği, meslek algısı, hemşirelik algısı, nitel araştırma, fenomonolojik desen, Covid-19, intensive care nursing, professional perception, the perception of nursing, qualitative research, phenomenological design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, yoğun bakım hemşirelerinin covid-19 sürecinde meslek algısına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma nitel fenomonolojik desende gerçekleştirildi. Araştırma bir üniversite hastanesi genel yoğun bakımında covid-19 tanılı hastalara bakım veren 25 yoğun bakım hemşiresi ile yapıldı. Veriler yazılı demografik bilgi formu ve ses kaydıyla yapılan bireysel görüşmeler ile elde edildi. Araştırmanın bulguları MAXQDA 2020 nitel analiz programı ile analiz edildi. 17 kadın ve 8 erkek katılımcının çoğunluğu 20-25 yaş aralığında ve 0-5 yıl arası çalışma deneyimine sahiptir. 11 katılımcının lisans düzeyinde, 11 katılımcının da meslek lisesi düzeyinde eğitimi olduğu belirlendi. İçerik analizi yapılarak; toplumun hemşirelik mesleği algısı, yoğun bakım hemşirelerine göre hemşirelik mesleği, pandemi döneminin hemşireler üzerindeki etkisi ve hemşirelerin meslek ile ilgili öngörü ve önerileri olmak üzere dört ana tema belirlendi. Ana temalar başlığında otuz tane alt tema bulundu. Kadın ve erkek hemşirelerin çoğunluğunun, mesleklerini toplumun saygın bir meslek olarak görmediğini ifade ettiği belirlendi. Şefkat-merhamet duyguları, şiddete uğrama, çalışma şartlarının zorluğu hemşirelerin meslek algısında en sık tekrar edilen alt temalardır. Covid-19 sürecinde hemşireler en çok korku, umutsuzluk, hastalarının ex olmasına bağlı üzüntü yaşadıklarını ifade etmiştir. Hemşirelerin yaşadıkları sorunlara ilişkin en çok; ücretlerdeki eşitsizliklerin giderilmesi ve ücretlerin iyileştirilmesi, en az lisans düzeyinde eğitim almış olmak, mesleki birliğin sağlanması ve güçlendirilmesi önerilerinde bulunduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
It is aimed to determine the opinions of intensive care nurses about the professional perception during the covid-19 process in this study. The research is carried out in a qualitative phenomenological design. The research is conducted with 25 intensive care nurses who provide care for patients diagnosed with covid-19 in the general intensive care unit of a university hospital. The data are obtained through written demographic information form and individual interviews with recording. The findings are evaluated by content analysis with the MAXQDA 2020 qualitative analysis program. The majority of the 17 female and 8 male participants are between the ages of 20-25 and have work experience between 0-5 years. It is determined that 11 participants have undergraduate education and 11 participants have graduated from vocational high school. Four main themes are determined by conducting content analysis: the society's perception on the nursing profession, nursing profession according to intensive care nurses, the effect of the pandemic period on nurses, and the predictions and recommendations regarding the profession. Thirty subthemes are found in the main themes title. It is determined that the majority of male and female nurses state that society does not consider their profession to be a respectable profession. The feelings of compassion, violence, difficulty in working conditions are the most frequently repeated subthemes in the nurses' perception about the profession. During the Covid-19 process, the nurses state that they mostly experience fear, hopelessness and sadness due to the death of their patients. It is determined that the nurses make suggestions regarding the problems that they experience to eliminate the inequalities in wages and improve wages, to have at least undegraduate education, to ensure and strengthen professional unity.