Aziziye (Erzurum) bölgesinin jeolojik ve jeoteknik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the geological and geotechnical properties of Aziziye (Erzurum) region
  1. Tez No: 708025
  2. Yazar: EYÜP TAVLAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Aziziye, Zemin, Zemin sınıflaması, Jeoteknik, Erzurum, Aziziye, Soil, Soil classification, Geotechnical
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum iline bağlı Aziziye ilçesinin yapılaşma bakımından hızlı gelişen bölgelerinde yer alan zeminlerin jeolojik ve jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada öncelikli olarak bölgede daha önce yapılmış araştırmalar derlenmiş ve elde edilen veriler değerlendirilerek ön büro çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Büro çalışmaları ile belirlenen lokasyonlarda sondaj kuyuları açılmış, Standart Penetrasyon Testleri yapılmış ve zemin örnekleri alınmıştır. Ayrıca, yürütülen sismik çalışmalarla zemin tabakaları belirlenmiş ve zemin tabakalarının S-dalgası ve P-dalgası iletim hızları tespit edilmiştir. Laboratuvar ortamında deneysel çalışma yapılarak zeminlerin indeks ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Bulgular: Yürütülen arazi ve laboratuvar çalışmalarından çalışma alanında yer alan zeminlerin genellikle alüvyal ve gölsel çökel olduğu, bölgedeki zemin yerleşiminin Pliyosen yaşlı olduğu, bölgenin genellikle düz bir jeomorfolojiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma alanında yer alan zeminlerin SM ve ML zemin tipi ağırlıklı olmak üzere kumlu-siltli-çakıllı karmaşıklardan oluştuğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma alımında yapılaşma hızlı bir şekilde devam etmekte olup, yerleşim alanı ve yapılaşmanın devam ettiği alanların zemin özelliklerinin yapılaşmaya uygun olmadığı, bu nedenle zeminde iyileştirme yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Bu nedenle yapılaşma alanlarında ayrıntılı zemin incelemelerinin yapılması ve elde edilecek verilerin dikkate alınmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the geological and geotechnical properties of the soils located in the rapidly developing areas of Aziziye district of Erzurum province. Method: In the study, first of all, previous researches in the region were compiled and front office studies were carried out by evaluating the data obtained. Boreholes were drilled in locations determined by office studies; Standard Penetration Tests were performed and soil samples were taken. In addition, soil layers were determined by seismic studies and S-wave and P-wave transmission velocities of soil layers were determined. The index and mechanical properties of the soils were determined by conducting an experimental study in a laboratory environment. Findings: From the field and laboratory studies carried out, it has been determined that the soils in the study area are generally alluvial and lacustrine deposits, the ground settlement in the region is Pliocene aged, and the region has a generally flat geomorphology. It has been observed that the soils in the study area consist of sandy-silty-gravelous complexes, mainly SM and ML soil types. Results: In the study, the construction is continuing rapidly, and it has been revealed that the ground properties of the settlement area and the areas where the construction continues are not suitable for construction, therefore, ground improvement is required. For this reason, the importance of making detailed ground examinations in the construction areas and taking into account the data to be obtained has been emphasized.