Birleştirilmiş sınıflarda dinamik öğrenme nesneleriyle matematik öğretimi
Teaching mathematics with dynamic learning objects in multigrade classroom
  1. Tez No: 708026
  2. Yazar: ELİF DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, Mathematica, akademik başarı, dinamik matematik öğrenme nesneleri, Unified classroom, Mathematica, academic achievement, dynamic math learning objects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Matematik dersinde Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) kapsamında, Mathematica yazılımı ile hazırlanmış Dinamik Matematik Öğrenme Nesneleri (DMÖN) kullanımının, birleştirilmiş sınıfta öğrenim gören öğrencilerin toplama ve çıkarma işlemi akademik başarıları, testi tamamlama süreleri üzerindeki etkisi ve öğrencilerin DMÖN ile öğretime ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Yöntem: Karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı desen kullanılmıştır. Seçkisiz olmayan amaçlı örnekleme ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Kişisel bilgi formu, akademik başarı testi ve görüşme formu kullanılarak toplanan veriler betimsel istatistik ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: DMÖN, birleştirilmiş sınıflardaki öğrencilerin toplama ve çıkarma işlemi akademik başarıları üzerinde son test puanları lehine ve tamamlama süreleri üzerinde ön test süreleri lehine farklılık oluşturduğu görülmektedir. Öğrenciler uygulamanın akademik başarılarını artırdığını, hızlı öğrenme sağladığını, derse karşı merakı arttırdığını, akranları için uygun olduğunu, uygulamayı sevdiklerini ve matematik dersindeki farklı konularda kullanımını istediklerini belirtmişlerdir. Sonuçlar: DMÖN'ün öğrencilerin toplama ve çıkarma işlemi akademik başarılarını artırdığı, testi yapma sürelerini azalttığı ve öğrencilerin uygulamaya yönelik olumlu görüşlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Birleştirilmiş sınıflarda DMÖN kullanımının başarıyı pozitif yönde etkileyerek anlamlı öğrenme sağlandığı söylenebilir. Birleştirilmiş sınıflarda DMÖN kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the effects of the use of DMÖN prepared with Mathematica software within the scope of BBL in the mathematics course on the academic achievement of the students studying in the multigrade class on the addition and subtraction process and the test completion times, and to reveal the views of the students about the teaching with DMÖN. Method: An explanatory design, one of the mixed research methods, was used. The study group was formed with non-random sampling. Data collected using personal information form, academic achievement test and interview form were analyzed with descriptive statistics and content analysis. Findings: It is seen that the addition and subtraction process of students in DMÖN combined classes creates a difference in favor of post-test scores on their academic achievement and in favor of pre-test periods on completion times. Students stated that the application increased their academic success, provided fast learning, increased curiosity about the lesson, was suitable for their peers, they liked the application and they wanted it to be used in different subjects in the mathematics lesson. Conclusions: It has been concluded that DMÖN increases the academic achievement of the students in addition and subtraction, reduces the time to take the test, and the students have positive opinions about the application. It can be said that the use of DMÖN in multigrade classes positively affects success and provides meaningful learning. It is recommended to use DMÖN in multigrade classes.