Denizli ilindeki kuvvetli yer hareketi istasyonlarının zemin dinamik özelliklerinin ve ivme tepki spektrumlarının incelenmesi
Investigation of soil dynamic properties and acceleration response spectra of strong ground motion stations in Denizli province
- Tez No: 708104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin hâkim frekans, zemin büyütmesi, ivme tepki spektrumu, ivmeölçer, Denizli, Soil dominant frequency, soil amplification, acceleration response spectrum, accelerometer, Denizli
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Aktif faylar ile çevrelenmiş Denizli ilinde zemin etkisi sebebiyle orta ölçekteki depremlerde dahi can ve mal kaybı gözlenmektedir. Denizli ile Ege genişleme sisteminde graben sistemlerine ait tektonik birimlerin yoğun olduğu Babadağ eteklerinde yer almaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yönetilen Denizli ve çevresinde konumlanan on beş adet Kuvvetli Yer Hareketi istasyonu bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Denizli ili ve çevresinde konumlanan ivmeölçer lokasyonlarına ait zemin dinamik özellikleri son beş yıl içinde kaydedilen kırk dört adet deprem kaydı yardımıyla araştırılmıştır. Yöntem: Tez çalışmasının ilk bölümünde deprem verileri ile Yatay/Düşey Spektral Oran yöntemi kullanılarak on beş adet ivmeölçer lokasyonuna ait deprem-zemin ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde 08 Ağustos 2019 Bozkurt depremi (Mw 6.0) ivme kayıtları yardımıyla sözde spektral ivmeleri incelenmiştir. Bulgular: Çoğunlukla Ayrılmamış Kuvaterner ve Karasal Kırıntılılar üzerinde olmak üzere Traverten, Kireçtaşı ve Granitoyidler gibi birimler üzerinde konumlanan deprem istasyonlarına ait zemin hâkim frekans değerleri 0.2 Hz ile 14.2 Hz arasında değişirken zemin büyütme faktörü değerleri 1.8 ile 5.7 arasında değişmektedir. Sonuç: Bozkurt depremi ivme kayıtları kullanılarak 2018 Türk Bina Deprem Yönetmeliğine (TBDY-2018) göre hesaplanan spektral ivme spektrumlarına göre bazı periyodlarda yönetmelikte öngörülen sınırların üzerinde ivme değerleri bulunmaktadır. Bozkurt depremine ~8 km mesafede bulunan 2005 istasyonunda Kuzey-Güney bileşene ait sözde spektral ivmeler TBDY-2018'de öngörülen değerlerin üzerinde iken Bozkurt depremine uzaklıkları yaklaşık 31 ile 89 km arasında değişen diğer kayıtçılarda elde edilen ivmeler TBDY-2018'de sunulan ivme değerlerinin altındadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In Denizli, which is surrounded by active faults, loss of life and property is observed even in medium-sized earthquakes due to the local soil effect. It is located densely tectonic areas belonging to graben systems on the hillside of Babadağ Mountain in Aegean extensional system. There are fifteen strong ground motion stations located in Denizli and its surroundings managed by Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD). The soil dynamic properties of accelerometer locations are investigated with the help of forty-four earthquake data recorded in the last five years within the scope of thesis in Denizli and its surroundings. Method: In the first part of the thesis, the earthquake-soil relationship of the fifteen accelerometer locations is investigated by the Horizontal/Vertical Spectral Ratio method using the earthquake data. In the second part, the pseudo spectral accelerations of the 08 August 2019 Bozkurt earthquake (Mw 6.0) are examined with the help of acceleration records. Findings: While the soil dominant frequency values of the earthquake stations located on units such as Travertine, Limestone and Granitoids, mostly on the Unseparated Quaternary and Terrestrial Clastics vary from 0.2 Hz to 14.2 Hz, the soil amplification factor values change between 1.8 and 5.7. Result: It is revealed that some acceleration values above the limits stipulated in the regulation in some periods according to the spectral acceleration spectra calculated for the 2018 Turkish Building Earthquake Regulation (TBDY-2018) using the Bozkurt earthquake acceleration records. While the pseudo spectral accelerations of the North-South component at the 2005 station, which is ~8 km away from the Bozkurt earthquake, are above the values predicted in TBDY-2018, the accelerations obtained in other recorders with a distance of approximately from 31 km to 89 km for Bozkurt earthquake are lower than the acceleration values presented in TBDY-2018.