7-deazahipoksantin ve mitoksantron'un Caco-2 hücrelerinde antikanser üzerindeki sinerjik etkisinin araştırılması
Investigation of synergistic effect of 7-deazahypoxanthine and mitoxantrone on anti-cancer in Caco-2 cells
  1. Tez No: 708103
  2. Yazar: ELİF AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: caco-2 hücreleri, 7-deazahipoksantin, mitoksantron, sinerjik etki, antikanser, kemoterapötik ajan, caco-2 cells, 7-deazahypoxanthine, mitoxantrone, synergistic effect, anticancer, chemotherapeutic agent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında insan kolon kanser hücre hattında (Caco-2) 7-deazahipoksantin (7-DHX) ile mitoksantronun (MTX) kombinasyon tedavisi ile antikanser üzerindeki sinerjik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 7-DHX ve MTX'in ayrı ayrı ve birlikte insan kolon kanser hücre hattı (Caco-2) üzerinde doz ve zaman bağımlı olarak antiproliferatif etkileri metabolik sitotoksisite testi olan MTT testi ile in vitro olarak araştırıldı. MTT test sonuçlarını doğrulamak ve bu ajanların Caco-2 hücreleri üzerinde sitotoksik etkilerini belirlemek amacıyla LDH testi yapıldı. 7-DHX, MTX ve kombine 7-DHX/MTX'in Caco-2 hücrelerinin total protein miktarı üzerindeki etkileri SRB testi ile incelendi. 7-DHX, MTX ve kombine 7-DHX/MTX'in Caco-2 hücrelerinin apoptozu ve nekrozu üzerindeki etkileri Annexin V-FITC/PI boyama metodu ile, hücrelerin migrasyonu üzerindeki etkileri yara iyileştirme (wound healing assay) testi ile ve koloni oluşturabilme yetenekleri üzerindeki etkileri ise klonojenik test ile araştırıldı. Bulgular: Kombine 7-DHX/MTX'in doz ve zaman bağımlı olarak Caco-2 hücrelerinde antiproliferatif ve sitotoksik etki gösterdiği, hücrelerde apoptozu ve nekrozu indüklediği, hücrelerin migrasyonunu zaman bağımlı olarak engellediği ve hücrelerin prolifere olmasını ve koloni oluşturmasını önemli ölçüde azalttığı saptanmış, böylece Caco-2 hücreleri üzerinde sinerjik etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Kombine 7-DHX/MTX'in Caco-2 hücreleri üzerinde sinerjik etki göstererek antikanser aktiviteye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis study, it was aimed to investigate the synergistic effects of 7-deazahipoxanthine (7-DHX) and mitoxantrone (MTX) with combination treatment on anticancer in human colon cancer cell line (Caco-2). Method: As dose and time dependent antiproliferative effects of 7-DHX and MTX on the human colon cancer cell line (Caco-2) separately and together were investigated as in vitro with the MTT test, which is a metabolic cytotoxicity test. LDH test was performed to confirm the MTT test results and with aim determine the cytotoxic effects of these agents on Caco-2 cells. The effects of 7-DHX, MTX and combined 7-DHX/MTX on the total protein amount of Caco-2 cells were examined with SRB assay. Effects of 7-DHX, MTX and combined 7-DHX/MTX on apoptosis and necrosis of Caco-2 cells with Annexin V-FITC/PI staining method, effects on cell migration with wound healing assay and effects on colony formation abilities, the effects on were investigated by clonogenic test. Findings: It was determined that combined 7-DHX/MTX as dose and time-dependently which is indicated antiproliferative and cytotoxic effects on Caco-2 cells, induced apoptosis and necrosis in cells, as time dependently inhibited cells migration, and significantly, it is determine to reduced important measure being cells proliferation and colony formation, so it has been determined that it has a synergistic effect on Caco-2 cells. Results: Combined 7-DHX/MTX was determined to have anticancer activity by showing a synergistic effect on Caco-2 cells.