Meme kanseri hücre dizisi üzerinde (MDA-MB-231), kurkumin ve metotreksatın antiproliferatif ve apoptotik etkilerinin araştırılması
The antiproliferative and apoptotic effects of curcumin and methotrexate on MDA-MB-231 breast cancer cell lines
  1. Tez No: 708233
  2. Yazar: AYÇA AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN BÜYÜKÖZTÜRK KARUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Annexin V, Kurkumin, MDA-MB-231, Metotreksat, WST-1, Annexin V, Curcumin, MDA-MB-231, Methotrexate, WST-1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada, meme kanseri hücre dizisinde (MDA-MB-231) kurkumin (CUR) ve metotreksat'in (MTX) tekli ve kombine dozlarında, antiproliferatif ve apoptotik etkilerini araştırmak, böylelikle kanser hücrelerinin direnç geliştirme olasılığını ve tedavilerin terapötik dozunu ve toksisitesini azaltma yolunda literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada CUR ve MTX'ın MDA-MB-231 hücreleri üzerine 24 saat inkübasyon sonrası sitotoksik etkisi olup olmadığı WST-1, apoptotik etkisi de Annexin V testleri ile tespit edilmeye çalışılmıştır. WST-1 sitotoksisite testi sonuçlarının istatistiksel analizi normal dağılıma uygunluğuna göre, tek yönlü ANOVA (One-Way ANOVA) ve Kruskal-Wallis yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS (for Windows Release 11.5 Standart Version Copyright © Spss Inc. 1989-2001) hazır paket programı kullanılarak yapılmıştır. CUR ve MTX tekli ve kombine tüm dozlarının sitotoksite ve canlı hücre %'leri ortalama ± standart sapma tablosu ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Uygulanan tüm dozların doza ve zamana bağlı olarak antikansorejen, antiproliferatif ve apoptotik etkilere sahip olduğu bulunmuş, özellikle CUR 10 µM + MTX 10 µM doz kombinasyonunun hücre apoptozuna yol açtığı saptanmıştır. Bu durum geniş çaplı klinik çalışmalarla desteklendiğinde meme kanserinin uzun vadeli tedavisinde daha etkili olacağı öngörülebilir. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen veriler, kurkumin gibi fitoterapotik ajanlarla, düşük dozda kemoterapi ilaçlarının kombine tedavisi, detaylı klinik araştırmalarla desteklenerek, meme kanserli hastalar için minimum yan etkiler ile iyi bir yasam kalitesi sunabilir, maksimum terapötik etkinlik sağlanmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, antiproliferative and apoptotic effects of curcumin (CUR) and methotrexate (MTX) working with different mechanisms in cancer cell line (MDA-MB-231) were investigated, thus reducing the possibility of cancer cells to develop resistance and reducing the therapeutic dose and toxicity of single treatments is targeted. Material and Methods: In this study, it was tried to determine whether CUR and MTX had a cytotoxic effect on MDA-MB-231 cells after 24 hours of incubation, with WST-1 and apoptotic effects with Annexin V tests. Statistical analysis of WST-1 cytotoxicity test results was performed using one-way ANOVA (One-Way ANOVA) and Kruskal-Wallis methods, according to normal distribution. Statistical analysis of the data was made using the ready package program SPSS (for Windows Release 11.5 Standard Version Copyright © Spss Inc. 1989-2001). Cytotoxicity and viable cell % of all single and combined doses of CUR and MTX were evaluated with the mean ± standard deviation table. Results: All administered doses were found to have anticarcinogenic, antiproliferative and apoptotic effects depending on the dose and time, especially it is predicted that the CUR 10 µM + MTX 10 µM dose combination will be more effective for the long-term treatment of breast cancer. Conclusion: The data obtained from this study, combined treatment of low-dose chemotherapy drugs with phytotherapeutic agents such as curcumin, supported by detailed clinical studies, can provide a good quality of life with minimal side effects for patients with breast cancer and contribute to maximum therapeutic efficacy.