Yaya trafik kazaları ile acil servise başvuran hastalarda ileri yaşın hastane içi mortaliteye etkisi
References to emergency department with pedestrian traffic accidents the effect of advertise age on in-hospital mortality in patients
  1. Tez No: 708257
  2. Yazar: NAZLI TURAN
  3. Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı, yaya, trafik kazası, hastane içi mortalite, travma skorlaması
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda; araç dışı trafik kazası ile gelen hastalarda hastane içi mortalite ile hastanın yaşlı olması arasındaki ilişkiyi inceledik. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük çıkarımsal çalışmamızda, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 2018 - 2020 tarihleri arasında 18 yaş üstü araç dışı yaya trafik kazası sonrası ambulans ile veya ayaktan gelen hastalar çalışmaya alındı. Ayrıca hastane içi mortalite, yoğun bakım veya operasyon ihtiyacı, yoğun bakım ve servis yatış süresi, transfüze edilen kan miktarı verileri incelendi. Mortaliteyi etkileyen değişkenlerin tayini için logistik regresyon ile analiz, adımsal seçme yöntemiyle yapıldı. p < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda 2 yıllık sürede başvuran 191'i (%21.6) yaşlı olan 885 hasta incelendi. Hastaların 370'i (%41.8) kadın ve yaşlarının ortancası 47 (ÇAA 31-62) olarak bulundu. Çok değişkenli analizde hastanın yaşlı olmasının (OO=6.1, %95 GA 1.1-33.4), ISS skorunda bir puan artışın (OO=1.2, %95 GA 1.1-1.3) ve RTS skorunda bir puan düşüşün (OO=2.8, %95 GA 1.5-5.4) hastane içi mortalite ile ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca hastaneye yatırılan hastalarda yaşlı hastaların daha uzun süre servis ve ybü yatışlarının gerçekleştiği ve yaşlı hastalara daha fazla kan transfüzyonu yapıldığı gözlemlendi. Tartışma: Çalışmamızda acil servise başvuran yaya trafik kazalarında ileri yaşın mortaliteyle güçlü ilişkisi göstermiş olduk. Bu çalışmanın; yaya trafik kazası nedeniyle acil servise başvuran ileri yaş hastaların mortalitelerinin yüksek olması; hasta yönetimi konusunda klinisyenin daha titizlikle yaklaşmasını sağlayacağını ve daha sonra yapılacak çalışmalara örnek olabiliceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; In this study, we examined the relationship between in-hospital mortality and elderly patients in non-vehicle traffic accidents. Materials and Methods: In our retrospective inferential study, patients over the age of 18 who came to the Health Sciences University İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic between 2018 and 2020 after an out-of-vehicle pedestrian traffic accident by ambulance or outpatient were included in the study. In addition, data on in-hospital mortality, need for intensive care or operation, length of stay in intensive care and service, and amount of transfused blood were also collected.