Psychological feminist reading of queen characters in Shakespeare's Hamlet, King John, and Henry VIII
Shakespeare'in Hamlet, Kral John, ve VIII. Henry oyunlarındaki kraliçe karakterlerin psikolojik feminizm açısından okunması
  1. Tez No: 708305
  2. Yazar: WILDAN SWASH ADNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZILA HEIDERZADEGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psychology, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Kraliçeler, Psikolojik, Cinsiyet, ataerkillik, Shakespeare, Queen, Psychological Feminism, Gender, patriarchy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Pek çok insan, kültürel olarak ne kadar gelişmiş, zeki veya akılcı olurlarsa olsunlar, kadınların herhangi bir toplumu yönetmelerine izin verilmemesi gerektiğine inanırlar. Edebiyat, şiir, drama ve diğer edebi eserler edebi türlere kadın karakterleri ekleyerek bu gerçeği kendine özgü bir şekilde tasvir etmeye yardımcı olmuştur. William Shakespeare, bu soruşturmanın merkezi figürü olan ve bu konuya hizmet edecek olan oyun yazarlarından biridir. Shakespeare, kadınları oyunlarında kilit karakterler olarak sunmak için ortak bir çaba sarf etmiştir i. Bu araştırma, bu eserlerdeki kraliçelerin kişiliklerini analiz ederek Shakespeare'in üç oyununu inceleyecektir. Hamlet'teki Kraliçe Gertrude; Kral John'da Kraliçe Eleanor ve Kral VIII. Henry'de Aragon Kraliçesi Katharine. Bu araştırmada psikolojik feminist bir eleştirel metodoloji kullanılmıştır çünkü bu eserler kadınların toplumdaki değerini gösterir ve onlar için bir savunucu görevi görür. Bu, bir kadının zihinsel yetenekleri ne olursa olsun fiziksel eşitsizlikler sonucunda toplumda yaşayacağı adaletsizlikler ve hayatı boyunca karşılaşacağı engeller vurgulanarak gerçekleştirilir. Bu araştırmanın sonucunda okuyucunun, feminist temel ilkelere bağlı kalarak bu kadın karakterler hakkında yeni bir bakış açısı kazanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Many people believe that women should not be allowed to lead any society, regardless of how culturally evolved, intelligent, or rational they are. Literature has helped to portray this fact in its own unique way by adding female characters into literary genres such as poetry, drama, and other literary works. William Shakespeare is one of those playwrights who has and will serve as the central figure for this inquiry. Shakespeare made a concerted effort to include women as key characters in his plays. This research will examine three of his plays by analyzing the queen's personalities in those works. Queen Gertrude in Hamlet; Queen Eleanor in King John; and Queen Katharine of Aragon in King Henry VIII. This research employs a psychological feminist critical methodology because it demonstrates the value of women in society and serves as an advocate for them. This is accomplished by highlighting the injustices that a woman would suffer in society because of physical inequalities, regardless of her mental talents, and the obstacles she would encounter throughout her life. In the conclusion of this research, the reader is supposed to acquire a new perspective about those female characters that, hopefully, adheres to feminist fundamental principles.