Pulmoner inflamasyon indeksi skorunun, S/F oranının, P/F oranının ve rox indekslerinin COVID-19 hastalarında çoklu organ yetmezliği sendromuna bağlı mortalite gelişimini öngördürmedeki etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of pulmonary inflammation index score, S/F ratio, P/F ratio and rox index in predicting the development of mortality due to multiple organ failure syndrome in COVID-19 patients
- Tez No: 708379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ZEHRA GÜMÜŞ, UZMAN ESRA ÖZSOY KAYAOKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, pulmoner inflamasyon indeksi, S/F oranı, P/F oranı, ROX indeksi, çoklu organ yetmezliği sendromu, MODS skorlaması, rRT-PCR, COVID-19, pulmonary inflammation index, S/F rate, P/F rate, ROX index, multiple organ failure syndrome, MODS scoring, rRT-PCR
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: COVID-19 hastalığı, şiddetli akut solunum yolu yetmezliği sendromu ile ilgili SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı solunum yollarını tutan asemptomatik klinikten ağır pnömoni, ARDS, şok ve ölüme yol açabilen DSÖ tarafından pandemi olarak ilan edilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu çalışmada; PII skorunun, P/F oranının, S/F oranının ve ROX indeksinin COVID-19 Hastalarında çoklu organ yetmezliği sendromuna bağlı mortalite gelişimini öngördürmedeki etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: COVID-19 hastalığı nedeni ile Eylül 2020- Nisan 2021 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi iç hastalıkları pandemi servislerinde yatarak tedavi gören, PCR testi pozitif ve toraks BT'si olan 18 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet), komorbid hastalıkları, klinik özellikleri (hastalığın semptomları, hastalığın ciddiyeti, mortalite, yatış süresi, vital bulguları), laboratuar (CRP, tam kan sayımı, albumin, D-dimer, fibrinojen, ALT, AST, LDH, ferritin, troponin, CK-MB, BUN, kreatinin, potasyum, klor, açlık kan şekeri, HbA1C, total bilirubin), arter kan gazı sonuçları kaydedildi. MODS skoru, P/F ve S/F oranları ile ROX indeksi hesaplandı. Toraks BT görüntüleri incelenerek PII skorları elde edildi. Primer sonlanım noktaları olan klinik olarak MODS gelişimi ve mortalite verileri de ayrıca not edildi. Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen 146 hastanın 64'ü (%43,8) kadın, 84'ü (%56,2) erkek hastaydı. Hastaların yaş ortalaması 66,2±13,8 idi. Hastaların 122'sinde (%83,6) en az 1 komorbidite mevcuttu. Hastaların 90'ında (%73,8) akut akciğer hasarı, 36'sında (%24,7) yoğun bakım yatışı gerekliliği mevcuttu. Hastaların MODS skoru ortalaması 3,8±3,3, PII skoru ortalaması 27,5±22,7 bulundu. Toplam 65 hastada (%44,5) MODS gelişirken 21 hasta eksitus (%14,4) oldu. S/F oranı ve ROX indeksi MODS gelişen grupta daha düşükken (p değerleri p=0,002) P/F oranı ve PII skorunda farklılık saptanamadı (p=0,052 ve p= 0,225). Korelasyon analizinde SF oranı, ROX indeksi, MODS skoru MODS gelişimi ile; PII skoru ve P/F oranı ciddi hastalık ile korele saptandı. Tartışma: S/F oranı ve ROX indeksi MODS gelişmesiyle negatif korele olup COVID-19 hastalığında kötü prognoz hakkında öngördürücü niteliktedir. PII skoru MODS gelişimini öngördürmemiş olsa da ciddi hastalığı öngördürmekte ve daha yatış sırasında klinisyene prognoz hakkında fikir verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: COVID-19 disease is an infectious disease declared as a pandemic by WHO, caused by the SARS-CoV-2 virus related to severe acute respiratory failure syndrome, which can lead to severe pneumonia ARDS, shock and death from the asymptomatic clinic involving the respiratory tract. In this study; It was aimed to examine the effectiveness of PII score, P/F ratio, S/F ratio and ROX index in predicting the development of mortality due to multiple organ failure syndrome in COVID-19 patients. Method: The patients who were hospitalized in İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital internal medicine pandemic services between September 2020 and April 2021 due to COVID-19 disease were included in the study. The adult patients with a positive rRT-PCR test and a thoracic CT were included. Demographic information (age, gender), comorbid diseases, clinical features (symptoms of the disease, severity of the disease, mortality, length of stay, vital signs, MODS development), laboratory findings (CRP, complete blood count, albumin, D-dimer, fibrinogen, ALT, AST, LDH, ferritin, troponin, CK-MB, BUN, creatinine, potassium, chlorine, fasting blood glucose, HbA1C, bilirubin) and arterial blood gas results were recorded. MODS score, ROX index, P/F and S/F ratios were calculated. Thorax CT images were examined and PII scores were calculated. Results: Among 146 patients, 64 (43.8%) of them were female and 84 (56.2%) of them were male. The average age of the patients was 66.2±13.8. Totally 122 patients (83.6%) had at least 1 comorbidity. While 90 (73.8%) patients had acute lung injury, 36 (24.7%) patients needed intensive care unit. The average MODS score of the patients was 3.8±3.3, and the average PII score was 27.5±22.7. Totally 21 patients (14.4%) died. MODS was diagnosed in 65 (44.5%) patients. S/F rate and ROX index were significantly lower in the MODS group (p=0.002). There was no statistically significant difference between the two groups in the P/F rate and PII score (p=0.052, p=0.225). In the correlation analysis, SF ratio, ROX index, and MODS score was correlated with development of MODS. PII score and P/F raito was correlated with severe disease. Discussion: S/F ratio and ROX index may be used to predict MODS development and poor prognosis. Although PII score did not help for estimating MODS development, as taking thorax CT, it can predict severe disease and may be utilized to gain knowledge about prognosis in COVID-19 patients.