Fen bilimleri ve matematik öğretmenlerinin FeTeMM öz yeterlilikleri ile fen okuryazarlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between STEM self efficacy and science literacy of science and mathematics teachers
- Tez No: 708388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TEKEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FeTeMM eğitimi, fen okuryazarlık, öz yeterlilik, fen bilimleri öğretmenleri, matematik öğretmenleri, STEM education, science literacy, self-efficacy, science and mathematics teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; fen bilimleri ve matematik öğretmenlerinin FeTeMM öz yeterlilik düzeyleri ile fen okuryazarlık düzeyleri ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Betimsel tarama modelinin benimsendiği araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Kahramanmaraş ilinde MEBʼe bağlı ortaokullarda görev yapan 387 fen bilimleri ve matematik öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, FeTeMM Uygulamaları Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği ve Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri IBM SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. FeTeMM Uygulamaları Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeğinden elde edilen veriler normal dağılıma sahip olmasından dolayı bağımsız örneklem T-testi ve ANOVA (Tukey) testleri uygulanarak analiz edilmiştir. Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeğinden elde edilen veriler normal dağılım göstermediğinden dolayı Mann Whitney–U testi ve Kruskal Wallis–H Testi (Tukey) testleri uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları; öğretmenlerin FeTeMM öz yeterlilik düzeyinin yüksek; cinsiyet ve kıdem durumu açısından anlamlı farklılık olmadığı branş ve eğitim durumu açısından anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin fen okuryazarlık düzeyleri ortalamanın üzerinde bir seviyede; cinsiyet açısından anlamlı farklılık olmadığı branş, eğitim durumu ve kıdem durumu açısından anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. FeTeMM öz yeterlilik düzeyleri ile fen okuryazarlık düzeyleri arasında; fen bilimleri öğretmenlerinin anlamlı ve pozitif yönde orta düzey ilişki, matematik öğretmenlerinin anlamlı ve pozitif yönde düşük düzey ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the research; science and mathematics teachers' STEM self-efficacy levels and science literacy levels and the relationship between them were examined. The research, in which the descriptive and relational study method was adopted, was carried out with 387 science and mathematics teachers working in middle schools affiliated to the Ministry of National Education in a province Kahramanmaraş in the spring term of the 2020-2021 academic year. Personal information form, STEM self-efficacy scale and self-efficacy perception scale for science and technology literacy were used in the research. Research data were analyzed with the help of IBM SPSS 22.0 package program. The data obtained from the STEM applications teacher self-efficacy scale were analyzed by applying the independent sample T-test and ANOVA (Tukey) tests. The data obtained from the self-efficacy perception scale for science and technology literacy were analyzed by applying Mann Whitney–U test and Kruskal Wallis–H Test (Tukey). Research results; teachersʼ STEM self-efficacy level is high; it was determined that there was no significant difference in terms of gender and seniority, but there was a significant difference in terms of branch and education status. Science literacy levels of teachers are at medium level; it was determined that there was no significant difference in terms of gender, there was a significant difference in terms of branch, education level and seniority. In terms of STEM selfefficacy levels and science literacy levels; it was determined that science teachers had a significant and positive moderate relationship, and mathematics teachers had a significant and positive low level relationship. Suggestions were made presented in line with the results obtained from the research.