Laparoskopik safra kesesi ameliyatlarında farklı genel anestezi uygulamalarının postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisi
  1. Tez No: 708409
  2. Yazar: NİLGÜN NARMAN AYTAN
  3. Danışmanlar: UZMAN ELİF BOMBACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif kognitif disfonksiyon, Mini-Cog test, desfluran, sevofluran, propofol, TİVA, Postoperative cognitive dysfunction, Mini-Cog test, desflurane, sevoflurane, propofol, TIVA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda genel anestezi altında elektif laparoskopik safra kesesi cerrahisi geçirecek hastalara uygulanan desfluran ve sevofluran anestezileri ile TİVA'nın erken postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, kognitif fonksiyonları etkileyecek ilaç kullanmayan, nörolojik veya psikiyatrik hastalığı olmayan, en az okur-yazar eğitimi görmüş, ASA I-III grubunda, 30-70 yaş aralığında 101 olgu üzerinde gerçekleştirildi. Operasyondan bir gün önce Mini-Cog test yapılarak, hastaların kognitif fonksiyon düzeyleri tespit edildi. EKG, periferik oksijen satürasyonu, noninvaziv sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı ve BİS monitorizasyonu yapıldı. Hastalar Grup I (Desfluran), Grup II (Sevofluran) ve Grup III (TİVA) olarak rastgele üç gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu amacı ile bütün hastalara propofol 2 mg/kg, remifentanil 1 ug/kg yapıldı, rokuronyum 0,6 mg/kg ile kas gevşemesi sağlanıp hastalar endotrakeal entübe edildi. Anestezi idamesi, anestezi derinliği BIS 40-60 arası olacak şekilde; desfluran grubunda desfluran ve remifentanil, sevofluran grubunda sevofluran ve remifentanil, TİVA grubunda propofol ve remifentanil infüzyonu ile sağlandı. Postoperatif 5., 10., 20., 30. dakikalarda Modifiye Aldrete Derlenme Skorları (MADS) kaydedildi. Ağrı değerlendirmeleri vizuel analog skala (VAS) ile postoperatif 10., 20., 30. dakikada değerlendirildi. Postoperatif 24. saatte Mini-Cog testi aynı hekim tarafından tekrar edilerek preoperatif değeriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Her üç grubun demografik özellikleri istatistiksel olarak homojen dağılmıştı. Her üç grubun cerrahi ve anestezi süresi benzerdi (p>0,05). Her üç grubun ameliyat sonrası Modifiye Aldrete Derlenme Skorları benzerdi (p>0,05). Benzer şekilde Visual Analog Skalaları (VAS) arasında fark yoktu (p>0,05). Desfluran ve TİVA grupları incelendiğinde birbirleriyle benzer olarak preoperatif ve postoperatif Mini-Cog test skorları arasında anlamlı bir fark görülmediği saptandı (p>0,05). Sevofluran ve TİVA grupları karşılaştırıldığında ise Mini-Cog testinin sevofluran grubunda anlamlı düştüğü görüldü (p=0,002). Aynı şekilde Sevofluran, desfluran grubuyla karşılaştırıldığında da Mini-Cog testinin sevofluran grubunda anlamlı düştüğü tespit edildi (p=0,012). Sonuç: Kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerini karşılaştırdığımız desfluran anestezisi ya da propofol ile yapılan TİVA'nın birbirlerine üstün olmadığı her ikisinin de kognitif fonksiyonlara olumsuz etkisinin olmadığı, sevofluranın ise postoperatif kognitif fonksiyonları olumsuz yönde etkilediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the effects of desflurane and sevoflurane anesthesia and TİVA applied to patients undergoing elective laparoscopic gallbladder surgery under general anesthesia on early postoperative cognitive functions in the Department of Anesthesiology and Reanimation of Health Sciences University Hamidiye International Faculty of Medicine Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. Materials and Methods: Our study was carried out on 101 patients in ASA I- III group, aged 30-70 years, who did not use drugs to affect cognitive functions, did not have neurological or psychiatric diseases, had at least literacy training. One day before the operation, the cognitive function levels of the patients were determined by performing a Mini-Cog test. ECG, peripheral oxygen saturation, noninvasive systolic, diastolic and mean blood pressure and BIS monitoring were performed. The patients were randomly divided into three groups as Group I (Desflurane), Group II (Sevoflurane) and Group III (TIVA). Propofol 2mg / kg and remifentanil 1ug / kg were administered to all patients for anesthesia induction, muscle relaxation was achieved with rocuronium 0,6 mg / kg and the patients were intubated endotracheally. Anesthesia maintenance, with anesthesia depth between BIS 40-60; desflurane and remifentanil in the desflurane group, sevoflurane and remifentanil in the sevoflurane group, and propofol and remifentanil infusion in the TIVA group. Modified Aldrete Scores were recorded at the postoperative 5th, 10th, 20th, 30th minutes. Pain assessments were evaluated with a visual analog scale (VAS) at the postoperative 10th, 20th, and 30th minutes. At the postoperative 24th hour, the Mini-Cog test was repeated by the same physician and compared with the preoperative value. Results: The demographic characteristics of all three groups were statistically homogeneous. The duration of surgery and anesthesia of all three groups were similar (p> 0,05). Postoperatively Modified Aldrete Scores of all three groups were similar (p> 0,05). Similarly, there was no difference between Visual Analogue Scales (VAS) (p> 0,05). When the desflurane and TIVA groups were examined, it was found that there was no significant difference between the preoperative and postoperative Mini- Cog test scores, similar to each other (p> 0,05). When the sevoflurane and TIVA groups were compared, it was observed that the Mini-Cog test was significantly reduced in the sevoflurane group (p = 0,002). Similarly, when sevoflurane was compared with desflurane group, it was found that Mini-Cog test decreased significantly in sevoflurane group (p = 0,012). Conclusion: It was concluded that desflurane anesthesia and TIVA performed with propofol, whose effects on cognitive functions were compared, were not superior to each other, neither of them had a negative effect on cognitive functions, and sevoflurane had a negative effect on postoperative cognitive functions.