The mediating role of coping mechanisms in the relationship between locus of control and posttraumatic growth in emerging adulthood period
Beliren yetişkinlik döneminde kontrol odağı ile travma sonrası büyüme arasındaki ilişkide baş etme yöntemlerinin aracı rolü
  1. Tez No: 708423
  2. Yazar: İCLAL AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma sonrası büyüme, başa çıkma, kontrol odağı, Posttraumatic growth, coping, locus of control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı kontrol odağı ile travma sonrası büyüme arasındaki ilişkide, başa çıkma mekanizmalarının aracı rolünü incelemektir. İçsel ve dışsal kontrol odağı ile iki ayrı aracılık modeli oluşturulmuş, başa çıkma mekanizmaları ise sırasıyla problem odaklı ve duygu odaklı başa çıkma olarak ayrılmıştır. Yaşları 18 ile 30 (Ort = 24.33, SS = 2.63) arasında olup, en az bir travmatik deneyime sahip olan 124 katılımcı ile yapılan analizlerin sonuçları her iki model için de başa çıkma mekanizmalarının aracı rolünü doğrulamıştır. Yalnızca küçük bir farkla, hem problem odaklı hem duygu odaklı başa çıkma mekanizmaları büyümenin anlamlı yordayıcıları olarak tespit edilmiştir. İkinci kısımda ana katılımcıların travma sonrası büyüme skorlarını değerlendirmek üzere kendilerinin yakınları olarak belirlediği 78 ayrı katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir ve yakınların belirttiği büyüme puanlarının kendi rapor ettiklerine kıyasen anlamlı bir farkla daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the mediator role of coping mechanisms in the relationship between locus of control and posttraumatic growth. Two separate mediation models were constructed with internal and external locus of control, and coping was further differentiated as problem focused and emotion focused coping, respectively. Results obtained from 124 participants aged between 18 and 30 (M = 24.33, SD = 2.63) having at least one traumatic experience confirmed the mediator role of coping for both models. Both problem focused and emotion focused coping were significant predictors of growth with a slight difference. In the second step, 78 other participants who were defined as their significant other were included to rate the main participants' growth status, and their reports were significantly higher than the self-reported scores.