COVID-19 hastaların serumunda neopterin endotelin-1 ve nitrik oksit seviyelerinin incelenmesi
Investigation of neopterin, endothelin-1 and nitrik oksitlevels in serum of COVID-19 patients
  1. Tez No: 708430
  2. Yazar: OSMAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Neopterin, Endotelin, Nitrik Oksit, Covıd-19, Neopterın, Endothelın, Nıtrık Oksıt
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Koronavirüs-19 hastalığı ilk olarak Çin'in Wuhan şehrinde tanımlanmış ve bu hastalık için en önemli bulaş yolu solunumsal çıkartılarla, damlacık yoluyla veya direkt olarak temastır. Covid-19 hastalığında semptomatik enfeksiyon, hafif seyirli klinik, orta şiddetli klinik ya da kritik hastalık arasında değişken spektrumda seyretmektedir. Neopterin; Guanozin trifosfattan sentezlenen unkonjuge bir pteridin türevidir ve hücresel immünitenin bir göstergesi olarak görülmektedir. Tüberküloz ve Romatoid Artrit gibi pek çok iltihabi hastalıklarda hücre aracılı bağışıklığın bir belirteci de olmuştur. Endotelinler çok geniş etki mekanizmasına ve fizyolojik etkilere sahiptirler. Güçlü vazokonstrüktördürler ve nöroendokrin fonksiyonların düzenlemesinde, aldosteron ve natriüretik hormon salınımının arttırılmasında, hücre büyümesinin ayarlanmasında etkili roller alırlar. NO, çok sayıda düzenleyici fonksiyonlar göstermesinin yanısıra, yaşamı tehdit edebilecek derecede ciddi toksik etkiler de göstermektedir. Bu özelliklerine ve fonksiyonlarına dayanarak; bu çalışmada neopterin, endotelin ve nitrik oksitin Covid-19 hastalık patofizyolojisi üzerindeki etkilerini anlamayı ve hastalığın gelişim mekanizmalarını araştırmayı amaçladık. Çalışmaya Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğine Covid-19 tanısı ile gelen 30 tedavi öncesi hasta, 30 tedavi sonrası hasta ve 30 sağlıklı gönüllü birey olarak 3 grup dahil edilmiştir. Hastalardan alınan venöz kan örnekleri santrifüj edilip ayrılmış ve elde edilen örnekler ELİSA metodu ile çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlarda tüm gruplar için çalışmada araştırılan neopterin, endokelin ve NO düzeyleri sırasıyla yüksekten düşüğe: tedavi öncesi, tedavi sonrası, kontrol olarak sıralanmıştır. Bakılan parametrelerin tedavi öncesi grubunda tedavi sonrası gruba göre yüksek olması hastalığın immün sistemi aşikâr olarak uyardığı ve hastalık mekanizmasında inflamasyonun şiddetli rol oynadığını destekler niteliktedir. Ayrıca yine aynı şekilde tedavi sonrası grubun da tedavi öncesi grubuna göre daha düşük değerlere sahip olması da uygulanılan tedavilerin hastalığın inflamatuar sürecine ve patojenitesine etkili olduğunu desteklemektedir. Aynı parametrelerin kontrol grubunda diğer iki gruba nazaran daha düşük olması da hastalığın neopterin, endotelin ve NO düzeylerinde belirgin artışa neden olduğunu kanıtlar niteliktedir. Ayrıca bu parametrelerin hastalığın tedavisi sırasında da etkin rol oynamaya devam ettiğini göstermektedir. Yaptığımız çalışmayla bilim dünyasına katkıda bulunmayı ve Covid-19 tedavisinin daha anlaşılır olmasını hedefledik. Ve bakılan parametrelerin Covid-19 hastalığında takip edilebilir olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The coronavirus-19 disease was first identified in the city of Wuhan, China, and the most important mode of transmission for this disease is contact with respiratory tracts, droplets, or directly. Symptomatic infection in Covid-19 disease varies between mild clinical, moderate clinical or critical illness. Neopterin; It is an unconjugated pteridine derivative synthesized from guanosine triphosphate and is seen as an indicator of cellular immunity. It has also been a marker of cell-mediated immunity in many inflammatory diseases such as tuberculosis and rheumatoid arthritis. Endothelins have a very broad mechanism of action and physiological effects. They are potent vasoconstrictors and play an effective role in regulating neuroendocrine functions, increasing aldosterone and natriuretic hormone secretion, and regulating cell growth. In addition to showing many regulatory functions, NO also shows serious toxic effects that can threaten life. Based on these features and functions; In this study, we aimed to understand the effects of neopterin, endothelin and Nıtrık oksıt on Covid-19 disease pathophysiology and to investigate the development mechanisms of the disease. Three groups, 30 pre-treatment patients, 30 post-treatment patients, and 30 healthy volunteers, who came to the Harran University Training, Research and Application Hospital Infection out patient clinic with the diagnosis of Covid-19 were included in the study. Venous blood samples taken from the patients were centrifuged and separated and the obtained samples were studied by ELISA method. In the results obtained, the neopterin, endotelin and NO levels investigated in the study for all groups were listed from high to low: before treatment, after treatment, and control. The fact that the measured parameters were higher in the pre-treatment group compared to the post-treatment group supports that the disease overtly stimulates the immune system and inflammation plays a severe role in the disease mechanism. In addition, the fact that the post-treatment group had lower values compared to the pretreatment group also supports that the treatments applied are effective on the inflammatory process and pathogenicity of the disease. The fact that the same parameters were lower in the control group than in the other two groups proves that the disease causes a significant increase in neopterin, endothelin and NO levels. It also shows that the separameters continue to play an active role during the treatment of the disease. With our study, we aimed to contribute to the world of science and to make the treatment of Covid-19 more understandable. And we found that the parameters looked at are traceable in Covid-19 disease.