Portföy yönetim şirketlerinde dijital dönüşümün karlılığa etkisi
The impact of digital transformation on portfolio management companies' profitability
- Tez No: 708431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetimi, Portföy Teorisi, İktisat Ekolleri, Dijital Dönüşüm, Teknoloji, Portfolio Management, Portfolio Theory, Economic School of Thoughts, Digital Transformation, Technology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İlk üç ayı içerisinde Amerika'da patlayan dot-com balonu sonrasında teknolojinin hızlı gelişimi ile ilgili belki de kimi çevrelerde endişeler oluşsa da pandeminin etkisinde geçen son 1 yılı saymazsak dahi geride kalan 20 yılda teknoloji hayatın her alanına hızla nüfuz etmiştir. Finansal endüstrinin en önemli yapı taşlarından biri olan portföy yönetimi de bu değişim rüzgarından özellikle dijitalleşmenin bankacılık sektörüne olan etkileri çerçevesinde nasibini almıştır. Yenilikçi dijital teknolojilerin yaygınlaşması, portföy yönetim endüstrisi üzerindeki iç ve dış baskıların yoğunlaşmasını sağlamıştır. Önümüzdeki dönemde portföy yönetimi alanında dijitalleşme kaynaklı yenilikler kaçınılmazdır. Portföy yönetiminde beklenen yeniliklere örnekler ise; yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin sayesinde portföy yönetimi optimizasyonu, yatırım fırsatlarının tespiti ve risk yönetimi alanları ve benzeri konular verilebilir. Portföy yönetimi ve dijitalleşme literatürleri ayrı ayrı zengin içeriklere sahip olmakla birlikte, özellikle akademik çevrelerde dijitalleşmenin portföy yönetimine ve spesifik olarak da portföy yönetimi şirketlerinin karlılığına olan ilişkisi çokça tartışılmamıştır. Dolayısıyla, bu çalışmada portföy yönetiminde dijitalleşme ve karlılık ilişkisine ışık tutmak amacıyla Türkiye'nin yönetilen portföy büyüklükleri sıralamasına göre en büyük 5 portföy yönetimi şirketinin 2015-2020 yılları arasındaki finansalları incelenmiş ve konuyla ilgili ekonometrik analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the concerns, at least in some circles, regarding the rapid development of technology in the aftermath of the dot-com bubble in the United States, digital technology has rapidly penetrated every facet of our lives in the first 20 years of the millennium, even without the accelerated technology trends of the last year due to the Covid-19 pandemic. Portfolio management, one of the most important building blocks of the financial industry, has also been influenced from this wind of change, especially within the framework of banking sector's digitalization. The expansion of innovative digital technologies has intensified internal and external pressures on the portfolio management industry, making innovations inevitable in the future of portfolio management. Technologies such as artificial intelligence, big data and machine learning will enable further optimization in portfolio and portfolio management, discovery of investment opportunities and better risk management. Although literature in portfolio management and digitalization respectively is rich in content individually, the impact of digitalization on portfolio management and the relationship between the profitability of asset management companies and their digitalization efforts has not been widely discussed. Hence, in order to shed light on this potential relationship between digitalization and profitability in portfolio management industry, this study examined the financials of the top 5, according to assets under management, portfolio management companies in Turkey, and econometric analysis was conducted in this regard.