Okul müdürlerinin duygusal zekâları ile öğretmenlerin örgütsel güvenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between emotional intelligence of school principals and organizational trust of teachers
- Tez No: 708435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Örgütsel Güven, Okul Müdürü, Öğretmen, Emotional İntelligence, Organizational Trust, School Principal, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, okul müdürlerinin duygusal zekâları ile öğretmenlerin örgütsel güvenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, Ordu ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan 251 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, ''Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği'' ve ''Örgütsel Güven Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-Testi, ANOVA testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; okul müdürlerinin duygusal zekâları ile öğretmenlerin örgütsel güvenleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin duygusal zekâları öğretmenlerin örgütsel güvenlerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to study the relationship between the emotional intelligence of school principals and the organizational trust of teachers. The research sample consists of 251 teachers working at secondary schools affiliated with the Ministry of National Education of Turkey in Ordu province in the academic year of 2021-2022. This research was conducted in a correlation survey model. Data analysis was performed by using unpaired t-test, ANOVA test, correlation analysis and regression analysis. Data were collected by using a personal information form, ''Rotterdam Emotional İntelligence Scale'' and ''Organizational Trust Scale''. The results show that there is a significant positive relationship between the emotional intelligence of school principals and the organizational trust of teachers. In addition, the emotional intelligence of school principals predicts the organizational trust of teachers, based on the opinion of the teachers.