Tavâif-i Mülûk'tan Abbâdîler Devleti
The State of the Abbadis from Tavâif-i Muluk
- Tez No: 708497
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abbâdî, Mu'tazıd, Mu'temid, İşbîliye, Mülûkü't-tavâif, Endülüs, Abbâdî, Mu'tazıd, Mu'temid, İşbîliye, muluku't-tawaif, Endülüs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalışmamız 1023-1091 yılları arasında Endülüs'te İşbîliye merkezli hüküm sürmüş Abbâdî Devleti üzerinedir. Bu devlet mülûkü't-tavâifin en büyük devletidir. 1023 yılında Ebû'l-Kasım Muhammed b. Abbâd tarafından kurulmuştur. 1091 yılında Murâbıtlar tarafından yıkılana kadar 68 yıl hüküm sürmüştür. Çalışmamızda Endülüs'te geniş bir bölgede hâkim olan bu devletin ortaya çıkış süreci, Endülüs'te yaptığı faaliyetler, komşu devletlerle ilişkileri ve yıkılış süreci ele alınmıştır. Çalışmamız 4 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde devletin kökeni, İbn Abbâd dönemi, ikinci bölümde Mu'tazıd dönemi, üçüncü bölümde Mu'temid dönemi, dördüncü bölümde ise kültür ve medeniyet tarihi ele alınmıştır. Çalışmamız bu devletin yaşadığı döneme en yakın kaynaklardan başlanarak günümüze kadar bu konuda yazılmış birçok eser incelenerek meydana getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our work is on the Abbadi State, which ruled in Andalusia between the years of 1023-1091, centered on Işbiliye. This state is the largest state of muluk al-tawaif. It was founded in 1023 by Ebû'l-Kasım Muhammed b. Abbâd. He ruled in Işbiliye for 68 years until it was destroyed by the Almoravids in 1091. In our work, the emergence process of this state, which spread over wide areas in Andalusia, its activities in Andalusia, its relations with neighboring states and its collapse process are discussed in detail. Our work is divided into four main sections. In the first part, the origin of the state, the period of Ibn Abbad, in the second part the Mu'tazıd period, in the third part the Mu'temid period, and in the fourth part the history of culture and civilization. Our work has been created by examining many works written on this field, starting from the sources closest to the period.