Nefhu't-tîb metin incelemesi ve tenkitli neşri (İkinci bölüm)
Nefhu't-tib text review and critical nebula (Part two)
  1. Tez No: 505047
  2. Yazar: JEMAL GHADOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Makkarî, Nefhu't-Tîb, Endülüs Tarihi, Endülüs Müslümanları, Makkarî, Nefhu't-Tîb, History of Andalousi, Andalousian muslims
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma Endülüs Müslümanlar'ı tarihi üzerine yazılan en önemli eserlerden olan“Nefhu't-Tîb”adlı eserin ikinci bölümü üzerine yapılmıştır. Bu kitapta Endülüs Müslümanlar'ının tarihi, Endülüs'ün coğrafyası, toplumu, hükümdarları, âlimleri hatta Endülüs'ün 1492'de İspanya birleşik ordusu tarafından zaptına kadar yaşanan gelişmeler zikredilmiştir. Öncelikle eserin müellifi Ahmed el-Makkarî'nin hayat öyküsünü inceledik. Onun ilmi hayatı, sehayatleri, eserleri ve bu eserleri yazarken izlediği yöntemleri ele aldık. Doktora tezimizde Nefhu't-Tîb'ın Süleymaniye Kütüphanesindeki nushasını esas alıp, Mısır nüshasıyla karışlaştırma yaptık ve aralarındaki farklılıkları ise dipnotta gösterdik. Arapçadan Türkçeye tercüme ettiğimiz bu bölümde Endülüs'ü feth etme düşüncesinin ilk ortaya çıkışından, fethin gerçekleştiği tarihe kadar ki dönem üzerine tarihçilerin farklı rivayetleri ele alınmıştır. Aynı zamanda bu bölüm bize askerlerin sayısı, komutanların isimleri, geçtiği yolları, fethettikleri şehirleri ve ele geçirdiği ganimetler hakkında detaylı bilgi sunmaktadır. Ayrıca bu bölüm bize Târık b. Ziyad'tan sonraki Endülüs'te hüküm süren Emevî hükümdarlarının başlangıcından Tavâif-i mülük dönemine kadar değerli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted on the 2nd volume of the book“Nafhu't-Tib”. The book is one of the most important books written ever on the history of Span, its geography, its society, the nature of its government and politics, the tradition of its nation and its culture, its scholars and intellectuals and its important ancient historical points. The research is started with a comprehensive life study of the author“Ahmed Maqari”. This chapter discusses the different stages of his educational life and his books. The chapter also enlightens the nature of the author in his writings in addition to his distinguishing place among the historians. The chapter that we have translated it from Arabic to Turkish, the author depicts in it a very clear picture of the conquest of Span right from its image unto its implication on the ground fact. The author –of course- backs his given information regarding the conquest of Span with the different narrations of the historians. Moreover he gives the very fine information regarding the numbers of the army and the names of their leaders and commanders, the ways they used to pass through and the cities that they occupied. The research depends on the scripture of“Suleymaniyya”of the book of“Nafhu't-Tib”having a comparative study to the Egyptian scripture. However“Suleymaniyya”scripture is the basis of our study. The different places between both scripts are given into the footnotes. In addition to the important information regarding the personalities and the explanation of the Arabic poems into Turkish is given into footnotes.