Halk eğitim merkezi kurs katılımcılarının serbest zaman doyumları, akış deneyimi ve iyi oluşlarının incelenmesi
Investigation of the leisure satisfaction, flow experience and well being of public education center course participants
  1. Tez No: 708590
  2. Yazar: GÜLSER BEYHAN BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİL ÖZDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, rekreasyon, akış, iyi oluş, halk eğitim merkezi, kurs, kişisel gelişim, leisure, leisure satisfaction, recreation, flow experience, well-being, courses, self improvement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmanın amacı, serbest zaman aktivitesi olarak halk eğitim merkezlerindeki kurslara katılan kişilerin; serbest zaman doyumu, akış deneyimi ve iyi oluş düzeylerinin incelenmesi, bulunan bu sonuçların katıldıkları kurs türlerine ve katılımcıların sosyodemografik özelliklerine göre aralarındaki ilişkiyi saptamaktır. Bu amaçla Bursa ilindeki Nilüfer ve İnegöl Halk Eğitim Merkezlerinde, 128 kadın, 31 erkek olmak üzere toplam 159 kursiyerle anket çalışması yapılmıştır. Çalışma grubunun yaş ortalaması 34,511,7 yıl ve yaş aralığı 18-65 'tir. Çalışmada veri toplama araçları olarak sosyodemografik sorulara ek olarak PERMA Ölçeği, Serbest Zaman Doyum Ölçeği, Flow Yaşantısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi veriler normal dağılmadığı için parametrik olmayan hipotez testleriyle gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, sosyal-kültürel kurslara katılan kişilerin iyi oluş ve serbest zaman doyum puanları, mesleki-teknik kurslarına katılan kişilerin puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Serbest zaman doyumu, akış deneyimi ve iyi oluş düzeylerinde; cinsiyet, eğitim durumu, ekonomik durum ve medeni durum gibi bazı değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Serbest zaman doyumu, akış deneyimi ve iyi oluş arasında pozitif yönde, zayıf ve orta düzeylerde istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar tespit edilmiştir. Çoklu regresyon analizi sonucunda bağımsız değişkenler olan serbest zaman doyumu ve akış deneyiminin, bağımlı değişken olan iyi oluşu %20,8 oranında yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları ilgili alanyazın temel alınarak tartışılmıştır. Sonuçlar ve araştırmanın kısıtlılıkları açıklanmış ve gelecek araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is examining leisure satisfaction, flow experience and the well-being levels of the people who attend the courses at Public Education Centres, determining the relationship of the results that are obtained according to the sort of the courses that they attended and the sociodemographic features (properties). For this purpose, a survey. In Bursa city, at Nilüfer and İnegöl Public Education Centres, a survey study on 128 females 31 male, total 159 trainees was done. The average age of the study group is 34,511,7 year, the age range is 18-65. In the survey, as a data collection tool PERMA scale, leisure satisfaction scale, Flow experience scale are used. The analysis of data, as the data is not distributed normally, is achieved with nonparametric hypothesis tests. At the results of analysis, the well-being and leisure satisfaction scales of the people who attended the socio-cultural courses scores are found statistically significant higher than the scores of the people who attend the professional-technical courses. At the level of leisure satisfaction, flow experience and well- being, according to some variances such as gender, educational status, economic situation and marital status, was found statistically significant differences. Between leisure satisfaction, flow experience and well-being positively, weak and medium statistically significant correlation was determined. At the result of multi- regression analysis, as independent variables leisure satisfaction and flow experience predicted well- being as dependent variable at the rate of %20,8, was found. The results of the survey were disputed (discussed) based on the literature related. Results, the interdiction of the survey was explained and included suggestions for future researches (surveys).