Giresun ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleriyle bireysel performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between job satisfaction levels and individual performances of physical education teachers working in Giresun province
  1. Tez No: 708637
  2. Yazar: ERENSOY YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALUK SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Bireysel Performans, Beden Eğitimi Öğretmeni, Job Satisfaction, Individual Performance, Physical Education Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Yapılan çalışmada Giresun ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleriyle bireysel performansları arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Giresun ilinde 2020-2021 yılı eğitim öğretim döneminde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği görevini yapan 213 birey oluşmaktadır. Örneklem ise Giresun ilinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği görevini yapan 128'i erkek, 19'u kadın olmak üzere toplam 147 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada 2 ölçek formunun yanında araştırmacı tarafından hazırlanan demografik sorular yer almaktadır. Bunlar: İş Tatmin Ölçeği, Bireysel Performans Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu. Araştırma soruları Google form aracılığı ile çevrimiçi ortama aktarılmıştır. Örneklemden sağlanan veriler SPSS v22.0 yazılımı aracılığı ile bilgisayar sistemine yüklenerek sayısal incelemeler yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uyum ve uyumsuzluğunu belirlemek amacıyla normallik testi yapılmış olup verilerin normal dağılıma uygun olduğu belirlenmiştir. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerinin yüzdelik dağılımlarının belirlenmesinde frekans analizi; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, görev yapılan yer gibi değişkenleri açısından iş tatmini ve bireysel performans farklılıklarını belirlemek için Bağımsız Örneklem T-Testi; yaş, çalışma süresi değişkenlerine göre iş tatmini ve bireysel performanstaki farklılıkları tespit edebilmek için Tek Yönlü ANOVA testi uygulanmıştır. Ayrıca beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleri ile bireysel performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi için Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular sonucunda katılımcıların iş tatmini ile bireysel performansları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir (r = ,484). Ayrıca katılımcıların eğitim durumları açısından iş tatmini puanlarında lisans eğitimine sahip olan bireyler lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmesine rağmen bireysel performans puanlarında herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları bireylerin iş tatmin düzeyleriyle bireysel performansları arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla bireylerin çalıştıkları ortamda sergilemiş oldukları performanslarını arttırmak için yapmış oldukları işteki tatmin duygularını arttırma gerekliliği açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the study, the relationship between the job satisfaction levels and individual performances of physical education and sports teachers working in Giresun has been aimed to examine. Method: Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The universe of the research consists of 213 individuals who work as Physical Education and Sports Teachers in the 2020-2021 academic year in Giresun province. The sample consists of a total of 147 participants, 128 male and 19 female, who work as Physical Education and Sports Teachers in Giresun. In the study, there are demographic questions prepared by the researcher besides the 2 scale forms. These are: Job Satisfaction Scale, Individual Performance Scale and Personal Information Form. The research questions were transferred to the online environment via the Google form. The data obtained from the sample were uploaded to the computer system via SPSS v22.0 software and numerical analyzes were made. In order to determine the fit and inconsistency of the data with the normal distribution, the normality test was performed and it was determined that the data were suitable for the normal distribution. Frequency analysis in determining the percentage distribution of the demographic characteristics of the participants in the research; Independent Sample T-Test to determine job satisfaction and individual performance differences in terms of variables such as gender, marital status, educational status, and place of employment; One-Way ANOVA test was applied to determine the differences in job satisfaction and individual performance according to age and working time variables. In addition, Correlation Analysis was conducted to examine the relationship between the job satisfaction levels of physical education and sports teachers and their individual performances. Results: As a result of the findings, a moderate and positive relationship was determined between the job satisfaction of the participants and their individual performance (r = ,484). In addition, although it was determined that there was a significant difference in favor of individuals with undergraduate education in the job satisfaction scores of the participants in terms of their educational status, no difference was found in the individual performance scores. Conclusion: The results of the research revealed that there is a relationship between the job satisfaction levels of individuals and their individual performances. Therefore, it is clearly seen that individuals need to increase their sense of satisfaction in their work in order to increase their performance in the working environment.