Uluslararası sistemin değişen dengeleri bağlamında Rusya-Hindistan ilişkileri
Russia-India relations in the context of changing balances of the international system
- Tez No: 708636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK TÜYSÜZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Hindistan Cumhuriyeti, Yeni Uluslararası Sistem, Asya Pasifik, Çin, BRICS, Russian Federation, Republic of India, New lntemational System, Asia Pacifıc, China, BRICS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemin değişen dengeleri bağlamında Rusya ve Hindistan arasındaki ilişkilerin her boyutunu incelemektedir. Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemdeki değişimlerin bir sonucu olarak gerek küresel gerekse bölgesel boyutta Soğuk Savaş'ın sonunun politik, askeri ve ekonomik açıdan birçok yansıması olmuştur. Yaşanan bu küresel ve bölgesel dinamiklerdeki değişimler ülkeler arasındaki ilişkileri de doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. İki kutuplu sistemin Doğu Bloğunun mirasçısı olan Rusya ve yeni uluslararası sistemde hem ekonomik hem de politik anlamda yeni bir güç ve etki merkezine dönüşen Hindistan arasındaki ilişkiler önemini korumuş ve yenidünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Özellikle çok kutupluluğa geçiş tartışmalannın yaşandığı günümüzde bu iki ülke arasındaki ilişkilerin boyutu her yönüyle diğer küresel aktörlerin de ilgisini bu iki“dev”in üzerine yöneltmelerine neden olmuştur. Bu ilginin farkında olan bu iki ülke ikili ve çok taraflı formatlarda ilişkilerin boyutunu her geçen gün daha da stratejik bir boyut kazandırmaktadırlar. Aynca, Hindistan, 21. yüzyılda belirli ekonomik ve politik gelişmelere yön verecek olan Güney Asya' da stratejik bir konuma sahiptir. Gerek Tek Kuşak Tek Yol Girişimi gerekse Uluslararası Kuzey Güney Ulaşım Koridoru'nun merkezinde yer alan Hindistan, Çin ve ABD'nin ilişki ağının tam merkezinde yer almaktadır. Öte yandan SSCB sonrası uluslararası arenada eski konumuna tekrar ulaşma arzusunda olan Rusya ise hem Asya'da hem Doğu Avrupa'da hem Uzak Doğu'da hem de Asya Pasifik/Hint Pasifik'te etkinliğini artırma arzusundadır. Bu bağlamda Rusya çok kutuplu dünyanın oluşum aşamasında Hindistan ilişkilerine önem vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examınes every aspect of the relations between the Russian Federation and the Republic of lndia in the context of the changing balances of the intemational system after the Cold War. As a result of the changes in the intemational system after the Cold War, the end of the Cold War has had many political, military and economic reflections, both globally and regionally. The changes in these global and regional dynamics affect the relations between countries directly and indirectly. The relations between the Russian Federation, the heir of the Eastem Bloc of the bipolar system, and the Republic of lndia, which has tumed into a new centre of power and influence in the new intemational system, both economically and politically, have maintained their importance and have become the focus of attention of the new world. in today's world, especially in the debates on the transition to multipolarity, the size of the relations between these two countries causes other global actors to tum their attention to these two“giants”. Being aware of this interest, these two countries are adding a more strategic dimension to the dimension of their relations in bilateral and multilateral formats. in addition, lndia has a strategic position in South Asia, which will shape certain economic and political developments in the 21st century. Located at the centre of both the üne Belt üne Road Initiative and the lntemational North South Transport Corridor, lndia is at the centre of the relationship network of China and the USA On the other hand, Russia desires to regain its former position in the intemational arena after the USSR, wishes to increase its influence in Asia, Eastem Europe, the Far East as well as Asia Pacifıc/lndian Pacifıc. in this context, Russia attaches importance to lndia's relations during the formation of the multipolar world.