Gazeteciliğin mekânsal dönüşümü kapsamında yeni nesil habercilik: Youtube haberciliği
New generation journalism within the spatial transformation of journalism: Youtube journalism
  1. Tez No: 708682
  2. Yazar: DAMLA ÇELİKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN TOPAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, İnternet Haberciliği, Sosyal Medya, Youtube, Youtube Haberciliği, Journalism, Internet Journalism, Social Medya, Youtube, Youtube Journalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnternet teknolojilerinin gelişimine paralel olarak ortaya çıkan, gündelik ve profesyonel yaşantının önemli bir ögesi haline gelen sosyal ağlar, gazetecilik mesleğinin de yapısını değiştirmiştir. Yeni medya ortamında gazeteciler, internetin kendilerine sunduğu avantajları kullanarak farklı habercilik biçimleri ile mesleki rutinlerini gerçekleştirmektedirler. Geleneksel habercilikte iktidar mekanizması, ideolojik ve maddi kaygılar ile haber üretim süreci gibi unsurlarla şekillenen haber; iletişim teknolojilerinin sağladığı çok yönlü akış sayesinde daha özgür ve bağımsız ortamda yapılabilir hale gelmiştir. Dünyada 2 milyardan fazla kullanıcı oranı ile en çok kullanılan ikinci sosyal ağ olarak öne çıkan Youtube, bu kapsamda gazetecilerin de kendilerini ifade edebilecekleri en uygun platform olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde de Youtube kullanım oranını her geçen gün artıran sosyal ağ olarak bilinmektedir. Bu araştırmada, gazetecileri Youtube'a bağımsız gazeteci olarak iten sebepler ile Youtube'un gazetecilere sunduğu avantaj ve dezavantajlar ele alınmıştır. Literatür incelemesi kapsamında geleneksel gazetecilikten internet gazeteciliğine uzanan süreç irdelenmiş, istatistiklerle güncel internet ve sosyal ağların kullanım oranları ortaya koyulmuştur. Ayrıca Youtube gazeteciliği kapsamında, bağımsız olarak Youtube'da faaliyet göstermeye başlayan gazetecilerin Youtube kanalları ve içerikleri genel bir bakışla incelenmiştir. Çalışma kapsamında güncel olarak habercilik alanında faaliyet gösteren medya çalışanlarına gazetecilik pratikleri ile Youtube kullanımlarına yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Amaçlı örneklem yöntemiyle hazırlanan bu anket çalışması ile medya profesyonellerinin mesleki rutinlerini nasıl gerçekleştirdikleri ve Youtube haberciliğine karşı bakış açıları ortaya koyulmuştur. Veriler hem nitel hem de nicel analiz yöntemleri çerçevesinde irdelenmiş olup gazetecilerin düşünsel yapılarının belirlenmesi bakımından araştırma analizinde ağırlıklı olarak nitel yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social networks existing in parallel with developments of internet technologies and becoming an important element of daily and professional life has shifted the characteristic of the profession of journalism.In the new media environment, journalists perform their job with different types of journalism by benefiting the advantages of the internet. While in the traditional journalism, news affected by power mechanism, ideoloical-financial anxiety and news production process now, it could be produced by the journalists will with the help of variable news flows provided by communication technlogies in the free and independent environment. In this way, journalists, whose purposes to create a new and free sphere, has aimed at social networks to perfom their job freely.With more than 2 billion users rate in the World, youtube is the second most used and suitable social network for the journalists to express themselves. Youtube is known for the number of its users including both lay people and journalists icreasing every other day gradually. In this study, we examined the reasons behind becoming a freelance journalist in variety of social networks, in private Youtube, the advantages and disadvantages of it. In the context of literature review, the process starting from traditional journalism to internet journalism was analised and current usage ratings of internet and social networks. Furthermore, the channels and its contents of previous mainstream media journalist were examined in high level review. We also conducted a survey with media employess who are currently practising journalism, about the pratics of journalism and youtube usage. By using purposive sampling method, this survey study shows how media professionals perform their job and their point of view about youtube journalism. Though the datas were obtained by using qualitative and quantitative analysis methods, to determine the ideological structure of journalists, qualitative analysis method was used in research analysis.