Taşrada gençlik ve eğlence: Üniversite öğrencilerinin eğlence anlayışları üzerine bir inceleme
Youth and entertainment in the province: A review on university students' understanding of entertainment
- Tez No: 708683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Taşra-Merkez, Gençlik, Üniversite, Boş zaman, Eğlence, Province-Centre, Youth, University, Leisure Time, Entertainment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Taşra ve merkezin tarihsel süreçte ifade ettiği anlama odaklandığımızda söz konusu kavramların siyasal ve sosyal yapı açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Birbirine karşı gibi görünen ancak birbirini besleyen bu kavramlar toplumsal alanın önemli temellerinden birini oluşturmaktadır. Taşradaki kategorilerinden biri de olan gençlik kategorisi, bir yaş kategorisi olmasının yanı sıra siyasal ve sosyal alanın da önemli belirleyicilerinden biri olmuştur. Gençliğin eğitim anlamında denk geldiği zamansal ve mekansal aralık olarak üniversite, içerisinde barındırdığı özgürlük ve bilimsellik çağrışımları dolayısıyla cazip bir alana dönüşmektedir. Üniversite eğitiminin sağlamış olduğu görece özerklik durumu gençlere ders dışı başka bir tabirle boş zaman imkanı sunmaktadır. Taşra üniversitelerinde öğrenim gören gençler her ne kadar yükseköğrenimin sağladığı özerlik olanaklarından yararlansa da taşranın kendi dinamikleri üzerinden belirlediği üniversite koşullarında farklı biçimlerde kısıtlanmaktadır. Gençliğin içerisinde barındırdığı imkan ve dönüşüm kapasitesi taşranın toplumsal yapısı ile karşılaştığında bu kısıtlılıklar görünür olmaktadır. Kapitalist üretim ilişkilerinin belirlemiş olduğu zamansal bölümlenmeler eğitim alanında ders zamanı ve ders dışı zaman olarak kendini göstermektedir. Taşra üniversitesinin tercih edilirliğini belirleyen koşullar göz önüne alındığında öğrencilerin ders dışı zamanı olan boş zamanlarını geçirme biçimlerinin bu koşullardan etkilendiği görülmektedir. Taşra kentinin ve taşra üniversitesinin bilimsel, kültürel ve toplumsal koşulları da boş zamanın değerlendirmesinde belirleyici olmaktadır.
Özet (Çeviri)
When we focus on the meaning of the province and the center in the historical process, the importance of these concepts in terms of political and social structure emerges. These concepts, which seem to be against each other, but embrace each other, constitute one of the important foundations of the social field. The youth category, which is one of the categories in the province, besides being an age category, has also been one of the important determinants of the political and social field. The university, as the temporal and spatial interval in which the youth coincides in terms of education, turns into an appealing area due to the freedom and scientific connotations it contains. The relative autonomy provided by university education provides young people with extracurricular, in other words, free time. Although young people studying at provincial universities benefit from the autonomy opportunities provided by higher education, they are restricted in different ways in the university conditions determined by the province based on their own dynamics. These limitations become visible when the opportunities and transformation capacity of the youth meet with the social structure of the province. The temporal divisions determined by the capitalist production relations show themselves as class time and extracurricular time in the field of education. Considering the conditions that determine the preferability of the province universities, it is seen that the way students spend their free time, which is their extracurricular time, is affected by these conditions. The scientific, cultural and social conditions of the province city and the province university are also determinative in spending leisure time.