Dejure ve defacto ülkelerde e-devletuygulamalarına genel bakış: Türkiye ve KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti karşılaştırması
  1. Tez No: 708713
  2. Yazar: AHMET SELİM ÖVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBERK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: E-Devlet, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, BİT, BTKKT, E-Government, Turkey, Turkish Republic of Northern Cyprus, ICT, UTAUT
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünyada yaşanan küresel çaptaki gelişmeler bireyin yaşantısına doğrudan etki eden bir konuma geçmiştir. Önce tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle ilk defa teknoloji ile karşılaşan bireyler, çok geçmeden bilgi çağının yenilikleriyle karşı karşıya kalmıştır. Bireylerin yaşanan bu hızlı değişim-dönüşüm hareketleri ve gelişen teknolojilerin de etkisiyle istek ve ihtiyaçları günden güne artmış ve özellikle kamu yönetimleri tarafından bu talepler tam manasıyla karşılanamamıştır. Bir ihtiyaçtan doğan Elektronik Devlet sistemleri vatandaşlara etkin, şeffaf, hızlı ve kaliteli hizmetin sunulması gayesi ile hayata geçirilmiştir. Kamu yönetimleri e-Devlet sistemlerine geçiş yaparak iş yükünde büyük oranda azalma ve tasarruf sağladığı gözlemlenmiştir. Bu tez çalışmasında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti devletlerinin kamu yönetimlerinde elektronik hizmetlerin hangi aşamada, ne tür faaliyetler içerisinde olduğu, vatandaşlara bu hizmetlerin hangi yollar ile sunulduğu gibi birçok farklı temel başlıkların tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. 300 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 299 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşına kendi ülkelerinin elektronik devlet sistemleri hakkında önceden hazırlanan 8'i demografik toplamda 46 anket sorusu yöneltilerek her bir vatandaştan ayrı ayrı cevaplar alınmıştır. Alınan veriler SPSS programında belirlenen bağımsız değişkenler ve karşılaştırmalı sonuçlar ile analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının bir diğer özelliği ise karşılaştırmalı olarak Kıbrıs ve Türkiye ekseninde yapılmış en geniş kapsamlı tez çalışması olması münasebetiyle bir ilk olma niteliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Global developments in the world have reached a position that directly affects the life of the individual. Individuals, who first encountered technology with the transition from an agricultural society to an industrial society, soon faced with the innovations of the information age. With the effect of these rapid change-transformation movements and developing technologies, the demands and needs of individuals have increased day by day and these demands have not been fully met, especially by public administrations. Electronic Government systems arising from a need have been implemented with the aim of providing effective, transparent, fast and quality service to citizens. It has been observed that public administrations have significantly reduced and saved their workload by switching to e-Government systems. This is a thesis in the study of Northern Cyprus Turkish Republic and the Republic of Turkey states in which phases of electronic services in public administration, what kind of activities is in the citizens, as presented, with which ways these services are carried out in order to detect many different basic topics. Turkey 300 citizens and 299 citizens of the Turkish Republic of Northern Cyprus prepared beforehand about the electronic government system of their country of 8 demographic orienting a total of 46 survey questions were answered individually from each citizen. The data obtained were analyzed with independent variables and comparative results determined in the SPSS program. Another feature of this study was to mark the most comprehensive thesis made in Cyprus and Turkey axis has a quality of being first.