Pandemi sürecinde hastane yoğun bakım yönetimi ve organizasyonu, bir üniversite hastanesi örneği
Hospital intensive care management and organization during the pandemic process, an example of a university hospital
  1. Tez No: 708924
  2. Yazar: AHMET RIDVAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, yoğun bakım, yönetim ve organizasyon, hastane, Pandemic, intensive care, management and organization, hospital
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma; yönetim biliminin ilkeleri ışığında, pandemi öncesi ve döneminde Yoğun Bakım Ünitelerinin yönetim ve organizasyonları ile ilgili bilgi verilmiş olup pandemi dönemi organizasyonda karşılaşılan sorunların, ayrıca uluslararası hastane yoğun bakımları ile üniversite hastanesi ve ilçe devlet hastaneleri yoğun bakımlarının mukayesesi sonucu oluşan değerlendirmeler ve öneriler sunmak amacıyla sağlık profesyönelleri ile yapılmıştır. Bu araştırma nitel bir değerlendirme olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde bir üniversite hastanesi ve üç ilçe devlet hastanesinde çalışan 4 yoğun bakım sorumlu hemşire, 4 yoğun bakım sorumlu hekim ve yoğun bakımdan sorumlu 4 idareci hekimden oluşmaktadır. Bu 12 sağlık profesyoneline ulaşılarak, nitel araştırma olan odak grup görüşmesi ile çalışma yapılmıştır. Araştırma; 1 Kasım – 21 Kasım 2021 yani 3 haftalık bir süreçte tamamlanmıştır. Katılımcılar ile görüşmeler birebir olacak şekilde ve görüşme sonucu elde edilen veriler, izinleri dahilinde yazılı hale getirilmiştir. Bu yazılı kayıtlar word ortamına aktarılmıştır. Araştırma sonucunda; hastane yoğun bakımlarının yönetim ve organizasyonunun hizmet ve insan kaynaklarının verimlilik açısından önemli bir yere sahip olduğu; koşulların standardize edilmesinin özellikle çalışan psikolojisi, iş performansı ve hizmet kalitesine getireceği katma değerin yüksek olacağı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hospıtal Intensıve Care Management and Organızatıon Durıng the Pandemıc Process, an Example of a Unıversıty Hospıtal, this study, in view of the principles of management science, provides information on the management and organizations of intensive care units before and during the period of pandemic. This study was also carried out with health professionals in order to provide evaluations and suggestions in conclusion of the problems encountered in the organization and intensive care of international hospitals and the university hospitals and district public hospitals during the pandemic period and before. This study was conducted as a qualitative evaluation. The sample of the study consists of four intensive care nurses, four intensive care physicians, and four executive physicians working in a university hospital, and three district state hospitals in Istanbul. By reaching these twelve health professionals, the study was conducted with the interview method, which is the most used in qualitative research. The study data were completed in a period of three weeks, from November 1st to November 21st, 2021. The interviews with the participants were conducted one-on-one and the data obtained as a result of the interviews were written down with the permission of participants. These written records were transcribed in word format. In conclusion, the management and organization of hospital intensive care units have a significant place in terms of service and human resources efficiency; It has been observed that the added value that standardization of conditions will bring especially to employee psychology, job performance, and service quality will be high.