Helichrysum pamphylicum davis & kupicha türünün fitokimyasal profil ve biyolojik aktivite yönünden incelenmesi
Investigation of helichrysum pamphylicum davis & kupicha species in terms of phytochemical profile and biological activity
- Tez No: 709147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA TUBA KIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: H. pamphylicum, YBSK-DAD, MAO-B, Kolinesteraz inhibitörü, Antikanser, H. pamphylicum, HPLC-DAD, MAO-B, Cholinesterase inhibitor, Anticancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Asteraceae familyasına ait Helichrysum türleri halk arasında diüretik, analjezik, sindirimi kolaylaştırıcı, antioksidan ve hepatoprotektif olarak pek çok terapötik amaçla kullanılmaktadır. Ülkemizde yetişen ve endemik bir tür olan Helichrysum pamphylicum Davis & Kupicha türünün açık çiçekli ve kapalı çiçekli formlarından hazırlanan infüzyon ve dekoksiyonların YBSK-DAD ile analizleri sonucu fitokimyasal içeriklerinde fenolik asitlerden protokateşik asit, kafeik asit, klorojenik asit, para-kumarik asit, ferulik asit, orto-kumarik asit ve trans-sinnamik asit tespit edilmiştir. H. pamphylicum türünün açık çiçekli ve kapalı çiçekli formlarından elde edilen uçucu yağlarının GK ve GK/KS analizi ile majör bileşik olarak asetik asit, γ-muurolen, γ-kadinen, δ-kadinen ve germakren D saptanmıştır. Biyolojik aktivite sonuçlarına göre; H. pamphylicum türünün açık çiçekli ve kapalı çiçekli formlarının infüzyon, dekoksiyon ve uçucu yağlarının makro ve mikro şelatlayıcı yönteme göre iyi düzeyde antioksidan, iyi düzeyde MAO-B, orta düzeyde kolinesteraz, iyi düzeyde MMP-2 inhibitör etkilerinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca, yalnızca ekstreler ABTS radikal katyon renksizleştirme ve DPPH serbest radikal süpürücü yönteme göre iyi düzeyde antioksidan, COX-1 ve COX-2 enzim inhibisyon yöntemine göre orta düzeyde antienflamatuvar etki göstermiştir. Spesifik olarak H. pamphylicum çiçekli formlarının dekoksiyonu kuvvetli derecede CD73 enzim inhibisyonu ile antitümöral aktivite göstermiştir. H. pamphylicum açık çiçekli ve kapalı çiçekli formlarının infüzyon, dekoksiyon ve uçucu yağlarının antioksidan, anti-Alzheimer, anti-Parkinson ve antienflamatuvar aktiviteleri bu tez ile ilk kez çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Of the phenolic acids, protocatechic acid, caffeic acid, chlorogenic acid, para-coumaric acid, ferulic acid, ortho-coumaric acid, and trans-cinnamic acid were determined in the phytochemical content with the analysis of infusions and decoctions prepared from Helichrysum pamphylicum Davis & Kupicha, which is the member of Asteraceae family, with flowers and buds, an endemic species grown in our country, by HPLC-DAD. Acetic acid, γ-muurolene, γ-cadinene, δ-cadinene, and germacrene D were identified as major compounds by GC and GC/MS method from H. pamphylicum with flowers and buds. According to the results of biological activity; infusion, decoction and essential oils of H. pamphylicum with flowers and buds have strong antioxidant activity, strong MAO-B, moderate cholinesterase, and strong MMP-2 inhibitory effects on the basis of macro and micro chelating method. In addition, only the extracts proved strong antioxidant effect by ABTS radical cation decolorization and DPPH free radical scavenging method, and moderate anti-inflammatory effect by COX-1 and COX-2 enzyme inhibition method. Decoction of H. pamphylicum with flowers indicated specific antitumor activity with strong CD-73 enzyme inhibition. Antioxidant, anti-Alzheimer's, anti-Parkinson's and anti-inflammatory activities of infusion, decoction, and essential oils of H. pamphylicum with flowers and buds were studied for the first time in this thesis.