Kamu diplomasisi uygulamaları ve Azerbaycan örneği (2010-2020)
Public diplomacy practices and the example of Azerbaijan
  1. Tez No: 709258
  2. Yazar: MEHMET OĞULCAN AKTULGALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEFA KURBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Azerbaycan, Kültür, TİKA (Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), Public diplomacy, Soft Power, Azerbaijan, Culture, TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bilindiği üzere, tarih boyunca devletler ve toplumlar arası yaşanan sorunların çözümü için kullanılan sıcak temas unsuru yerine, farklı çözüm arayışına gidilmiş ve Soğuk Savaş sonrasında yeni bir takım kavramlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlardan bir tanesi Kamu Diplomasisi kavramı içerisinde yer alan, Joseph Nye ile karşımıza çıkan, İngilizce orijinal haliyle“Soft Power”olarak bilinen ve Türkçeye birebir aktarılan“Yumuşak Güç”kavramıdır. Bilgi ve teknolojik gelişmelerin, kitlelere ulaşma hızının artması, devletler ve kamu arasında iletişim konusunda yeni bir boyut kazandırmıştır. İnsan hayatına giren teknolojik gelişmeler iletişim konusunda büyük rol üstlenmektedir. İnternet ve sosyal ağ kullanımının artmasıyla birlikte iletişim artık coğrafi sınır taşımamaktadır. Kamu Diplomasisi uygulamalarını, yumuşak güç ile sentezleme konusunda Türkiye, yeni adımlara yönelmiş, etnik ve kültürel bağların kuvvetli olduğu coğrafyalarda faaliyetler göstererek ikili ilişkilerini güçlendirmeye çalışmıştır. Türkiye, Azerbaycan'da Yumuşak Güç kavramına uygun olarak faaliyetler sürdüren TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları başkanlığı, Türk Kültür ve Sanatlarının Ortak Yönetimi gibi kuruluşlar aracılığı ile kültür, sanat, sağlık, sosyal yardım, turizm, eğitim, tarım, ticaret, güvenlik gibi konular üzerinden faaliyetler sürdürerek, ikili ilişkilerini güçlendirme, Türk kültürünün devamlılığını sağlama faaliyetleri yürütmektedir.
Özet (Çeviri)
As it is known, instead of the warm contact that has been used to solve the problems between states and societies throughout history, different solutions have been sought and new concepts have started to emerge after the Cold War. One of them is“Soft Power”, which is included in the concept of public diplomacy, which appears with“Joseph Nye”, is known as“Soft Power”in its original form in English and is translated directly into Turkish. The increase in the speed of information and technological developments and reaching the masses has brought a new dimension to communication between states and the public. Technological developments in human life play a major role in communication. With the increase in the use of the Internet and social networks, communication no longer carries geographical boundaries. In terms of synthesizing Public Diplomacy practices with soft power, Turkey has taken new steps and tried to strengthen its bilateral relations by operating in geographies where ethnic and cultural ties are strong. Turkey, through organizations such as“TIKA, Yunus Emre Institute, Presidency of Turks Abroad and Relative Communities, Joint Management of Turkish Culture and Arts”, which carry out activities in accordance with the concept of Soft Power in Azerbaijan, provide culture, arts, health, social aid, tourism, education, It carries out activities to strengthen its bilateral relations and to ensure the continuity of Turkish culture by continuing its activities on issues such as agriculture, trade and security.