Hat sanatında kûfi ve Emin Barın
Kûfi in Turkish writing art and Emin Barın
- Tez No: 709257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET LÜTFÜ KINDIĞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hat, Hüsn-i Hat, Kûf'i Yazı, Emin Barın, Calligraphy, Hüsn-i Hat, Kûf'i Writing, Emin Barın
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada evrensel niteliğiyle kültürün yegâne taşıyıcısı olan, insanlık tarihi boyunca zamanı ve mekânı aşmaya muktedir olmuş olan yazı; güzel ve sanatlı icrası hüviyetiyle ele alınmıştır. İslam sanatı olarak kabul gören hat sanatı tarihi artalanıyla ve Kûf'i türü özelinde incelenmiştir. Yakın dönemde Kûf'i yazının en bilinen hattatlarından Emin Barın ve eserleri çalışmada merkeze alınmıştır. Arap alfabesiyle oluşturulmuş Arap yazını hat sanatı ile güzelleşmiş, Arap yazınından İslam yazınına geçişle beraber; dini emirler hattatların elinde gözlere ve ruha nakşedilmiştir. Bu kadim sanatın en gözde eserlerini ortaya koyan hattatlar birçok Müslüman coğrafyada el üstünde tutulmuştur. Aklam-ı Sitte ile genel çerçevesi çizilen hat sanatında, özellikle Kûf'i yazı kendine has özellikleriyle ilgi çekmiş; Latin Kûf'i ismini aldığı Latin harfleriyle oluşturulan formunda da estetik haz olmuştur. Hazırlanan tez, Kûf'i yazının son dönem ustalarının en önemlileri arasında gösterilen Emin Barın'ın Kûf'iyazıya ve dolayısıyla hat sanatına üslup ve tasarım bakımından sağladığı katkıları ele alması bakımından önem arz etmektedir. Ana olarak üç bölümden oluşan tezin giriş bölümünde araştırmanın kapsamı ve yöntemi belirtilmiş; takip eden bölümlerde hat sanatı ve hat sanatının tarihsel gelişimi, Kûf'i yazı ve son olarak Emin Barın ve Kûf'i yazı ilişkisi sanatçının kataloglanan eserleri üzerinden anlatılmıştır. Değerlendirme ve sonuç bölümleriyle tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the writing, which is the only carrier of culture with its universal character, has been able to transcend time and space throughout human history; It is handled as a fine and artistic performance. The art of calligraphy, which is accepted as Islamic art, has been studied with its historical background and Kûf'i genre. Recently, Emin BARIN, one of the best known calligraphers of Kûf'i writing, and his works were taken into the center of the study. Arabic script created with the Arabic alphabet has been beautified with the art of calligraphy, with the transition from Arabic literature to Islamic literature; religious orders are engraved in the eyes and the soul in the hands of calligraphers. Calligraphers, who put forward the most popular works of this ancient art, are cherished in many Muslim geographies. In the art of calligraphy, whose general framework was drawn with Aklam-ı Sitte, especially Kûf'i script attracted attention with its unique features; Aesthetic pleasure has also been achieved in its form, created with Latin letters, which took the name Latin Kûf'i. The thesis prepared is important in terms of addressing the contributions of Emin Barın to Kûf'i writing and thus to the art of calligraphy in terms of style and design. In the introduction part of the thesis, which consists of three main parts, the scope and method of the research are stated; In the following sections, the historical development of calligraphy and the art of calligraphy, Kûf'i writing and finally Emin Barın and Kûf'i writing relationship are explained through the cataloged works of the artist. The thesis is concluded with the evaluation and conclusion sections.