Göç olgusunun tiyatro oyunlarına yansıması
The reflection of migration to the theater plays
- Tez No: 709280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci, Göç Sebepleri, Göç Sonuçları, Dramaturji, Matei Visniec, David Greig, Ali Cüneyd Kılcıoğlu, Nesrin Kazankaya, Haldun Taner, Yılmaz Kayakoyunlu, Migration, Migrant, Refugee, Reasons For Migration, Consequences Of Migration, Dramaturgy, Matei Visniec, David Greig, Ali Cüneyd Kılcıoğlu, Nesrin Kazankaya, Haldun Taner, Yılmaz Kayakoyunlu
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Göçmenlik insanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar devam eden bir yaşayış şekli haline gelmiştir. Bir yerden başka bir yere, birçok sebep ve sonuca ilişkin olarak hareketlilik halini alarak farklı yaşayış biçimlerini bir araya getirmiştir. Ancak ne var ki bu çok da kolay bir yaşayış biçimi değildir. Kimi zaman savaşları kimi zaman coğrafi sorunlar, kimi zaman ırkçı dayatmalar, ve neredeyse en başında gelen dini ve ekonomik sebepler iç göç ve dış göç için büyük zeminler oluşturuyor. Göç etmek zorunda kalan insan arafta yaşaması, yer edinmesi, din, dil, ırk, cinsiyet özgürlüğünü rahatça yaşayabilmesi için sürekli çaba halinde ve uyum zorunluluğunda kalmıştır. Bu dinamik dönüşüm sanat ve sanatçı için farkındalık kazandırmıştır. Tiyatro eserleri de göç olgusunun yönünü değiştirecek bir farkındalık kazandırabilir. İnsan istediği her yerde yaşayabilmeli, hayatını idame ettirecek temel haklara sahip olmalı. Asırlardır süre gelen göç sorunu, günümüz basın yayın, medya, sinema da az da olsa yer buluyor. Ancak göçmenliğin empatisini nedense bir türlü yaşayamıyoruz. Mülteci olmak ve arafta yaşamak bir çok acı hikaye oluşturmaktadır. Tiyatro bu acıyı insana doğrudan sunabilecek en etkili yol olacağı için önemlidir. Bu çalışmada göç ve mülteci kavramlarının ortaya çıkışını ve tiyatro oyun yazarlığında uygulama süreçlerini tiyatro oyun yazarlarına ve oyunlarına etkisini, kaynak taraması yapılmış ve göç oyunları incelenerek değerlendirmeler örnekler ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Immigration has become a way of life that has continued since the beginning of human history. It has brought together different lifestyles by taking the form of mobility concerning many causes and results from one place to another. However, this is not an easy way of life. Sometimes wars, sometimes geographical problems, sometimes racist impositions, and religious and economic reasons, which are almost at the beginning, create great grounds for internal and external migration. People who had to migrate have been in constant effort and have to adapt to live in purgatory, to have a place, to live comfortably in freedom of religion, language, race, and gender. This dynamic transformation has brought awareness to art and artists. Theatrical works can also bring an awareness that will change the direction of the migration phenomenon. People should be able to live wherever they want and have basic rights to survive. The immigration problem, which has been going on for centuries, finds a place in today's press, media, and cinema, albeit a little. However, for some reason, we cannot experience the empathy of immigration. Being a refugee and living in purgatory creates many sad stories. The theater is important because it will be the most effective way to present this pain directly to people. In this study, the emergence of the concepts of migration and refugee and the effects of the application processes in theater playwrights on theater playwrights and plays, a literature review was made and the evaluations were shown by examining the migration plays.