Karanlık üçlü kişilik özellikleri bağlamında yöneticilerin iş doyumu ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesi
Examination of job and life satisfaction levels of managers in the context of dark triad personality traits
  1. Tez No: 709287
  2. Yazar: GÜRGÜN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karanlık üçlü, İş doyumu, Yaşam doyumu, Yönetici, Dark triad, Job satisfaction, Life satisfaction, Manager
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri bağlamında, yöneticilerin iş ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesidir. Kişiliğin karanlık yönü olarak değerlendirilen karanlık üçlü kişilik özelliklerine (narsisizm, makyavelizm ve psikopati), sahip yöneticilerin örgütsel süreçlerle ilişkili iş doyumu ve sosyal ilişkisel süreçlere ilişkili yaşam doyumu incelenmiştir. Karanlık üçlü kişilik özellikleri iş ve yaşamlarında sergiledikleri doyum ya da doyumsuzluğun belirleyicisi olabilmektedir. Kişiliğin karanlık üçlü olarak adlandırılan yanının iş ve yaşam doyumu üzerinde değişken etkileri bulunmaktadır. Karanlık üçlü bileşeninin yöneticilerin örgütsel tutumları ile iş ve yaşam doyumları açısından incelenmesinin; organizasyonlarda işgörenler yönünden olumsuz sonuçlarını öngörebilme açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. Karşılaştırmalı ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak uygulanan bu araştırmanın basit seçkisiz örnekleme modeliyle seçilen örneklemini, İstanbul ilinde yaşayan 30-65 yaş arası ve kurumlarda yönetici pozisyonunda olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Kişisel Bilgi Formu, Demografik Bilgi Formu, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği (The Short Dark Triad (SD3), Yaşam Doyumu Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği'dir. Bu araştırma için toplanan veriler SPSS 25 programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına bakıldığında Narsisizm ile yaşam ve iş doyumu arasında pozitif ilişki olduğu, psikopati ile iş doyumu arasında ise negatif bir ilişki olduğu görülmektedir. Çalışmada elde edilen bulgular literatürdeki diğer çalışmalar göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research targets to examine the job and life satisfaction levels of managers in the context of Dark Triad Personality Traits. Job satisfaction is related to organizational processes and life satisfaction is related to social-relational processes of managers with dark triad personality traits (narcissism, machiavellianism, and psychopathy) which are considered as the dark side of personality were examined. Dark triad personality traits can be the determinants of the satisfaction or dissatisfaction which they display in their work and life. In addition to the so-called dark triad of personality, it has variable effects on job and life satisfaction. It is thought that examining the dark triad component in terms of the organizational attitudes of the managers with their job and life satisfaction will be useful in predicting the negative consequences for the employees in the organizations. The sample of this study which was applied using the comparative relational screening method was selected by the simple random sampling model and consists of individuals between the ages of 30-65 living in the province of Istanbul and in managerial positions in institutions. Data collection tools used in the research are the Personal Information Form, Demographic Information Form, The Short Dark Triad (SD3), Life Satisfaction Scale, and Job Satisfaction Scale. The data collected for this research were analyzed with the SPSS 25 program. Looking at the findings of the research, life and work with narcissism is a positive relationship and between job satisfaction and psychopathy is a negative relationship. The findings obtained in the study were discussed by considering other studies in the literature.