Dârülelhan döneminde Râuf Yekta Bey'in saz eseri formundaki eserlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of Râuf Yekta Bey's works in the form of instruments in Darülelhan period in terms of various variables
- Tez No: 709300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dârülelhan, Râuf Yekta Bey, Geleneksel Türk Musikisi, Darulelhan, Rauf Yekta Bey, Traditional Turkish Music
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Araştırma, Dârülelhan döneminde müzik eğitimi vermiş, birçok müzik ile ilgili araştırmaları bulunan, Neyzen, Müzikolog ve Bestekâr Râuf Yekta Bey'in TRT repertuvarındaki saz formundaki eserlerini makam, usul, motif, cümle ve tartım yönünden incelenip analiz edilerek bestekârlık kişiliğini ve uslubunu ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Betimsel Tarama Modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Râuf Yekta Bey'in Saz eseri formundaki eserlerinin çeşitli değişkenler (makam, usul, tartım kalıbı, motif ve cümle) açısından incelenmiştir. Belirlenen 6 eserin notası 'Mus2' nota yazım programı kullanılarak tekrar yazılmıştır. Bulgular: Öncelikle tespit edilen eserlerin haneleri, teslim ve kaç ölçüden oluştuğu belirlenmiş ve daha sonra her hane anlamlı müzik cümleleri ve motiflerine göre makamsal durum analiz edilmiştir. Daha sonra bir tablo içerisinde eserlerin tartımsal durumları gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmada bulgulardan ulaşılan sonuçlar; eserlerin saz eseri formlarına uygun şekilde bestelendikleri, usul ve tartım yönünden büyük usullerin ağırlıkta kullanıldığı, tartımların geneli ise uzun vuruşlu tartım kalıpları ile oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The research aims to reveal the personality and style of composition by examining and analyzing the instrumental works of Neyzen, Musicologist and Composer Râuf Yekta Bey, who gave music education during the Dârülelhan period and had many kinds of research on music, in the TRT repertoire in terms of maqam, tempo, motif, sentence, and weighing. Method: This study was carried out using the Descriptive Survey Model. Râuf Yekta Bey's works in the form of saz pieces were examined in terms of various variables (modal, tempo, weighing pattern, motif, and sentence). The notes of the 6 works determined were rewritten using the 'Mus2' notation program. Findings: First of all, the digits of the identified works, the delivery, and how many measures were determined, and then the maqam situation was analyzed according to the meaningful musical phrases and motifs of each household. Then, the weighing conditions of the works are shown in a table. Results: The results obtained from the findings in the study; It has been concluded that the works were composed following the instrumental forms, that large tempos were used in terms of tempo and weighing, and that the weights were generally formed with long-beat weighing patterns.