Bir müzik eğitimi kurumu olarak Darülelhan ve mecmuası
Darulelhan as a music eduation institution and its magazine
- Tez No: 264239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, batılılaşma, müzik eğitimi, darülbedayi, Dârülelhan, Ottoman, Modernization, music education, Darulbedayi, Darulelhan the
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Osmanlı Devleti'nin son döneminde etkisini gösteren ve her geçen gün ivmekazanan Batılılaşma, Osmanlı askeri kurumlarında olduğu kadar eğitim kurumlarınınyapılanmasında da ciddi dönüşümlere neden olmuş bunun sonucu olarak gelenekseleğitim kurumları, zamanla batı tarzı eğitim kurumlarına yerini bırakmıştır. Muzıka-iHümayun'un kurulmasıyla başlayan bu süreç kurumun geniş bir yapıya kavuşmasınaparalel olarak yaygınlaşmıştır.1914 yılına gelindiğinde tiyatro için olduğu kadar mûsikî için de dikkatedeğer girişim Darülbedayi'nin kurulması olmuştur. Klasik mûsikînin unutulmamasıve ileride tiyatroya yarayabilecek şekle dönüştürülmesi amacıyla kurulan müzikbölümü 1916 yılında kapatıldığında, müzik eğitimi konusunda oluşan boşlukDârülelhan'ın kurulmasıyla doldurulmuştur.1923 yılında yeniden yapılandırılan Dârülelhan, kuruluşundan itibaren mûsikîeğitimi, düzenlediği konserler, derlemeler, nota yayımlarıyla bir döneme damgasınıvurmuştur.Dârülelhan 1924'ten, İstanbul Belediye'sine devredilip İstanbul BelediyeKonservatuarı adını alacağı 1926'ya kadar, toplam yedi sayılık mecmua çıkartarakmûsikî yayımcılığının öncülerinden olmuştur.?Bir Müzik Okulu Olarak Dârülelhan ve Mecmuası? başlığıyla hazırlanan buçalışma, müzik eğitim tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan Darulelhanı veyayımladığı mecmuayı teferruatlı olarak ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Modernization which affected the last era of Ottoman, not only affectedmilitary institutions but also educational institutions and as the result of this reality,traditional educational institutions were changed by westernized institutions in a timeperiod. The process which begun by the establishment of Mızıka-i Humayun got awider zone of influence in paralel with Mızıka-i Humayun got a wider structure.The important initiative for music was the establishment of Darülbedayi asmuch as of importance for drama in 1914. When The music branch which wasestablished in Darülbedayi with the aim of to save classical music and also to convertit to the benefit of drama was closed in 1916, there was an emptiness and it wasaimed to change this situation by establishing Darulelhan.Darulelhan was restructured 1923 and also affected an era in a serious way bythe education of music, concerts and publishing music.Darulelhan was became one of leaders of publishing music by publishing amagazine 7 times from 1924 until it was given to Istanbul Municipality and got thename of Istanbul Municipal Conservatory in 1926.This work which was written by the title of ?Darulelhan as a Music EduationInstitution and Its Magazine? focuses to Darulelhan wich is an important point in ourmusical education history and the magazine which was published by Darulelhan.