Liberal demokraside çoğulculuk ve konsensus: John Rawls'un siyasal liberalizmi üzerinden bir değerlendirme
Pluralism and consensus in liberal democracy: An examination through John Rawls' political liberalism
- Tez No: 709388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SELİM ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberal demokrasi, rasyonel konsensus, John Rawls, siyasal liberalizm, örtüşen konsensus, Liberal democracy, rational consensus, John Rawls, political liberalism, overlapping consensus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geç modern dönemdeki devletler ulus devlet düşüncesi üzerine inşa edilmiş olsalar da özellikle Batı'daki günümüz liberal demokratik toplumlarında tamamen homojen unsurlardan oluşan devletler bulunmamaktadır. Farklı inanç, dünya görüşü ve iyi hayat anlayışına sahip bireylerden oluşan bu toplumlarda söz konusu çeşitlilik, çokkültürlülük ve farklılıklardan kaynaklanan sorular, talepler ve bunların neden olduğu sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bunların başında, farklılıklara rağmen barış içerisinde bir arada yaşamayı sağlayabilecek kapsayıcı bir demokratik karar alma sürecine sahip ve istikrarlı bir siyasal sistemin nasıl mümkün olabileceği ve mevcut demokrasilerde yaşandığı iddia edilen temsil, meşruiyet ve katılım krizinin nasıl aşılacağı gelmektedir. Liberal demokrasi özünde, farklılıklar temelinde tanımlanan çoğulcu bir toplumda barış ve istikrarın katı ayrışma ve tarafsızlık ile laik neden anlayışına dayanan kamusal politik tartışma neticesinde oluşacak bir rasyonel konsensus ile sağlanabileceğini savunmaktadır. Ancak, liberalizmin rasyonel konsensus anlayışına yönelik eleştirilere yine liberal teori içerisinden cevap vermeyi amaçlayan John Rawls'un siyasal liberalizmi ise bahsedilen siyasal sistemin kamusal neden ve makuliyet kavramları çerçevesinde şekillenecek bir kamusal politik tartışma sonucunda oluşacak örtüşen konsensus ile inşa edilebileceğini ileri sürmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın temel amacı; liberalizmin çoğulculuk ve konsensus üzerine temel varsayımlarını ve onlara yönelik temsil, meşruiyet ve katılım krizi eleştirilerine alternatif bir cevap sunan John Rawls'un siyasal liberalizmini eleştirel bir perspektifle incelemektir. Çalışmanın ana argümanı, klasik liberalizmin çoğulculuk ve konsensus üzerine temel teorik ve normatif varsayımlarının farklılıklarla bir arada barış ve istikrar içerisinde yaşamak için değerli olduğu, ancak siyasal liberalizmin örtüşen konsensus fikrinin rasyonel konsensusa kıyasla daha kapsayıcı bir alternatif sunmakla birlikte her iki anlayışın da yine kapsayıcılık noktasında eleştiriye açık yönlerinin bulunduğudur. Metodolojik açıdan bu çalışma; teorik ve analitik siyaset felsefesi odaklı, nitel bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Although the states in the late modern times are built on the idea of the nation-state, no states are consisting of completely homogeneous elements in today's liberal democratic societies, especially in the Western world. In these societies, which include individuals having different beliefs, worldviews, and understanding of the good life; numerous questions, demands, and problems derived from diversity, multiculturalism, and differences may arise. The foremost of these is how a stable political system with an inclusive democratic decisionmaking process that can ensure peaceful coexistence of differences is possible, and how to overcome the crisis of representation, legitimacy, and participation. Liberal democracy is based on the assumption that in a pluralistic society defined by differences; peace and stability can be achieved with a rational consensus reached through a public political debate based on strict separation and neutrality and secular reason. However, the political liberalism of John Rawls, which aims to respond to the criticisms of liberalism's rational consensus by remaining within the parameters of liberal theory, is based on the claim that an inclusive political system can be built with an overlapping consensus reached through a public political debate based on public reason and reasonableness. In this context, the main purpose of this study is to critically analyse the essential tenets of liberalism concerning pluralism and consensus and political liberalism of John Rawls which gives an alternative response to the criticism of representation, legitimacy, and participation crisis. The main argument raised in this study is that liberalism's essential theoretical and normative assumptions concerning pluralism and consensus are inherently valuable for generating living together with differences in peace and stability; however, political liberalism's overlapping consensus promises a more inclusive alternative formulation of public political debate than rational consensus does, and both perspectives are subject to objections in the name of inclusiveness. Methodologically, this thesis is a qualitative study in theoretical and analytical political philosophy.