Kadınlarda lohusalık dönemine uyumun yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Examination of the adaptation of women to the postpartum period on life quality
  1. Tez No: 709438
  2. Yazar: CANSU TÜMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL CAMBAZ ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Lohusalık, doğum sonu döneme uyum, yaşam kalitesi, Postpartumperiod, adaptationtothepostpartumperiod, life quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı kadınlarda lohusalık dönemine uyumun yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Gereç yöntem: Kesitsel tipte araştırmadır. Araştırma İzmir Karşıyaka'da bir aile sağlığı merkezine başvuran 4-6 haftalık lohusalarla yürütülmüştür. Araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmadan tüm lohusalara ulaşılmaya çalışılmıştır (N:220). Araştırmanın örneğini 201 lohusa oluşturmuştur. Araştırmaya katılım oranı %91 olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, postpartum kendini değerlendirme ölçeği ile doğum sonu yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde SPSS15.00 paket programında, sayı, yüzde dağılımı, ortalama değerleri ile pearsonkorelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada kadınların yaş ortalaması 32,52±4,84'dir. Kadınların postpartum kendini değerlendirme ölçeği puan ortalaması 121.65±33.18'dir. Kadınların doğum sonu döneme uyumları iyi düzeydedir.Kadınların doğum sonu yaşam kalitesi ölçeği toplam puan ortalaması 19,36±2,06'dır. Kadınların yaşam kaliteleri orta düzeydedir. Postpartum kendini değerlendirme ölçeği alt boyutları ile doğum sonu yaşam kalitesi ölçeği toplam puanı arasında orta derecede ters yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Postpartum kendini değerlendirme ölçeği toplam puanı ve yaşam kalitesi ölçeği toplam puanı arasında ise; yüksek derecede ters yönde anlamlı ilişki saptanmıştır(r:-0.68,p:0.00). Sonuç: Araştırmadakadınlarındoğum sonu döneme uyumları iyi, yaşam kalitesi seviyesi orta düzeydedir. Kadınların doğum sonu döneme uyumları artttıkça yaşam kalitelerinin de olumlu yönde etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Thepurpose of thestudy is toexaminetheeffect of adaptation of womentopostpartumperiod on life quality. MaterialandMethod: Thisstudy is a cross-sectionalresearch. Theresearchconductedwithwomen in the 4th and 6th week of puerperantwomenwhoappealedtothe Karşıyaka FamilyHealthCenters. Itwastriedtoreacheverysinglepuerperantwomanwithoutusinganysamplingmethod in theresearch (N:220). Sampling of theresearch is consistingfrom 201 puerperantwomen. Theparticipation rate totheresarch is detected as 91 %. Introductoryinformation form, postpartum self-assessmentscaleandpostpartum life qualityscalewereusedtocollectdata. Thenumber, percentagedistribution, averagevalues andthePearsoncorrelation test wereused in the SPSS 15.00 package program forevaluating of thedata. Findings: Theaverageage of women in theresearch is 32,52±4,84. Theaveragescore of postpartum self – assessmentscale of women is 121.65±33.18.It is foundthatthewomenwelladaptedtothepostpartumperiod. The total averagescore of life qualityscale of thewomen in postpartumperiod is found as 19,36±2,06. Thewomenhavemediumlevel life quality. Moderatelyinversesignificantcorrelation is foundbetweenthesub-dimensions of thepostpartum self-assessmentscaleandthe total score of thepostpartumquality of life scale. Highlysignificantinverserelationship is foundbetweenthe total score of thepostpartum self-assessmentscaleandthe total score of thequality of life scale (r: -0.68, p: 0.00). Conclusion: It is foundthatwomenwerewelladaptedtothepostpartumperiodandtheir life qualitywasmoderate. Also it is foundthatthe life quality of womengetspositiveimpactbyadaptation of thewomentothepostpartumperiod.