Evlilik benzeri birlikte yaşam modellerinin feminist hukuk perspektifinden incelenmesi: Antalya örneği
Examination of marriage-like cohabitation models from a feminist law perspective: Antalya case
- Tez No: 709469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Benzeri Birlikte Yaşam Modelleri, Feminist hukuk, Marriage, Marriage-Like Cohabitation Models, Feminist Law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, kadınların evlilik benzeri birlikte yaşam modellerini nasıl deneyimlediklerini anlamak amacıyla öncelikle dünyada ve Türkiye'de evlilik benzeri birlikte yaşam modellerini konu alan kavramsal yaklaşımlar ele alınmıştır. Çalışma süreci boyunca kuramsal yaklaşım olarak feminist hukuk perspektifinden faydalanılmıştır. Bu çerçevede niteliksel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada fenomenolojik araştırma deseni ve feminist perspektif dikkate alınarak on kadınla yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Kadınların evlilik benzeri birlikte yaşam modellerini nasıl anlamlandırdıklarını tespit etmek amacıyla kadınların anlatıları, çalışmada belirlenen araştırma soruları etrafında değerlendirilmiştir. Görüşmelerle elde edilen veriler sonucunda evlilik benzeri birlikte yaşam modellerinin yorumlandığı üç ana tema belirlenmiştir. Evlilik benzeri birlikte yaşam modellerinin tercih nedenleri, evlilik ile evlilik benzeri birlikte yaşam modelleri arasındaki ilişki ve evlilik benzeri birlikte yaşam modellerinin toplumsal yönü olarak sınıflandırılarak üç başlık altında bu birlikteliklerin deneyimlenme biçimleri feminist perspektiften irdelenmiştir. Çalışmanın bulguları evlilik benzeri birlikte yaşam modellerinin tercih nedenlerinde önceki evlilik deneyimlerinin önemini göstermektedir. Eğitim ve ekonomik koşullardaki değişimler, kadınların bu birlikteliklerde toplumsal cinsiyet rollerini farklı algılamasına ve deneyimlemesine sebep olmaktadır. Nitekim hukuk ve sosyal güvenlik alanlarında temel bir düzenleme olmadıkça kadınların bu birlikteliklerinde de mağduriyet riski taşıdıkları dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, conceptual approaches on marriage-like cohabitation models in the world and in Turkey are discussed in order to understand how women experience marriage-like cohabitation models. Throughout the study process, feminist law perspective was used in terms of theoretical approach. In this context, in the study, in which the qualitative research method was used, in-depth interviews were conducted with ten women, taking the phenomenological research design and feminist perspective into account. In order to determine how women interpret marriage-like cohabitation models, women's narratives were evaluated around the research questions. As a result of the data obtained through the interviews, three main themes were determined. These themes were classified as the reasons for preference of marriage-cohabitation models, the relationship between marriage and marriage-like cohabitation models, and the social aspects of marriage-like cohabitation models. The way these relationships were experienced by the participants has been examined from a feminist perspective. The findings of the study highlight the importance of previous marriage experience as one of the main reasons for choosing marriage-like cohabitation models. Changes in education and economic conditions cause women to perceive and experience gender roles differently in their marriage-like cohabitation relationships. As a matter of fact, unless there is a fundamental regulation in the fields of law and social security, women have the risk of victimization in their relationships with their partners.