Tek ebeveyn olarak annelik deneyiminin sosyal politika yaklaşımı çerçevesinde incelenmesi: Türkiye-Almanya karşılaştırması
An investigation of the experience of motherhood as a single parent within the framework of social policy approach: Comparison of Turkey and Germany
- Tez No: 709468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN OKTAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tek Ebeveynli Aile, Tek Ebeveyn Anne, Sosyal Politika, Annelik Deneyimi, Boşanma, Vefat, Ayrılık, Evlilik, Bakım Politikaları, Göç, Almanya, Türkiye, Single Parent Family, Lone Mothers, Social Policy, Motherhood Experience, Divorce, Death, Separation Marriage, Care Policy, Migration, Germany, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Çocuklarını tek başına büyüten anneler ve babalar tek ebeveynli aile olarak tanımlanmaktadır ve istatistiklere göre tek ebeveynli ailelerin büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Değişimlerin yarattığı etkiler yeni stratejiler gerektirdiği gibi yeni sosyal politikalar ihtiyacı da doğurmuştur. Yaşantılarına tek başına“hem ana hem baba”olarak devam eden kadınlara devlet tarafından sağlanan ya da sağlanacak olan sosyal politika desteği oldukça önemlidir. Türkiye'de ve Almanya'da karşılaştırmalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın ileride düzenlenecek ya da üretilecek olan sosyal politikalar için bir veri sağlaması ayrıca tek ebeveyn annelerin deneyimleri yazılı bir tarihe dönüştürmesi hedeflenmektedir. Bu tez çalışmasında farklı bakış açılarından veriler elde edebilmek için, boşanma, ölüm vb. nedenlerden dolayı tek başına çocuklarını büyüten tek ebeveyn annelerin aile kodları, tek ebeveynli aile olma yolunda yaşadıkları deneyimleri, sosyal politika uygulamalarına dayalı ne tür destek mekanizmalarından yararlandıkları ve yaşadıkları güçlüklerle nasıl baş ettikleri feminist bir bakış açısıyla niteliksel araştırma yöntemlerinden feminist yöntem ile araştırılarak, Türkiye ve Almanya arasında bir karşılaştırma yapılmaktadır. Tek ebeveyn anne olmanın, psiko-pedagojik, ekonomik, sosyal, kültürel ve hukuki olmak üzere farklı alanlardaki etkileri sosyal politika yaklaşımı çerçevesinde araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi Türkiye'de ve Almanya'da (Türkiyeli göçmenler) yaşayan Türkiyeli tek ebeveyn anneler olarak daraltılmıştır. Türkiye'de ve Erasmus programı kapsamında Almanya'da bulunulan süreçte Berlin'deki tek ebeveyn annelerin annelik deneyimlerini sosyal politika yaklaşımı çerçevesinde incelenerek iki ülke arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mothers and fathers who raise their children alone make up the single-parent family. However, according to statistics, mothers constitute the majority of single-parent families. The effects of the changes have created the need for new social policies, as well as new strategies. The social policy support that is provided by the state of women who continue their lives alone as“both mother and father”is very important. The data providing the social policies in Turkey and Germany will be held later within the comparative study conducted this is also turning into a written history of the experiences of single parent mothers. In the current thesis, in order to obtain data from different perspectives such as divorce, death, separation, etc. family perceptions of single-parent mothers who raise their children alone for reasons, their experiences of being a single-parent family, what kind of support they receive, and how they cope with the difficulties they experience This will be qualitatively examined from a feminist perspective and compared between the two countries. The psycho-pedagogical, economic, social, cultural, and legal effects of being a mother in a single parent family will be explored within the framework of the social policy approach. The research sample, living in Germany (Turkish immigrants) and Turkey has been narrowed to being Turkish, single parent mothers. The similarities and differences between the two countries are revealed by examining the motherhood experiences of single-parent mothers in Berlin during the period in Turkey and in Germany within the scope of the Erasmus program, within the framework of the social policy approach.