Alçı kalıp-döküm yöntemiyle üretilen günümüz seramik heykelleri
Contemporary ceramic sculptures produced by plaster-mold casting method
- Tez No: 709625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AYDUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Heykel, Seramik Heykel Sanatı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Günümüzde seramik heykel yapım yöntemleri çok çeşitlidir. Bu yöntemler arasında alçı-kalıp döküm yöntemi araştırılıp bu yöntemle eser üreten sanatçıların eserlerini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nitel ve nicel araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında geçmişten günümüze seramik heykelin tarihi, seramiğin alçı-kalıp döküm tekniğinin bütün aşamaları, günümüz sanatçılarının alçı-kalıp döküm yöntemiyle ürettiği seramik heykelleri ve son olarak kişisel seramik heykel üretimleri ele alınmıştır. Bulgular: Günümüz sanatçılarının alçı-kalıp döküm tekniğindeki yapıtları gruplandırılmıştır. Figüratif seramik heykel alanını oluşturan; insan ve hayvan kaynaklı seramik heykellere fantastik grup da eklenmiştir. Yoğunlukta bitkisel kaynaklı seramik heykel çalışan sanatçıların doğanın yuvarlak formlarına ilgi duydukları görülmüştür. Soyut, nesnel ve karma formların üretimi ise günümüzde yaygın bir eğilim göstermiştir. İlk çağlarda yapılan figüratif heykeller günümüz seramik heykeller ile kıyaslandığında bu alanın ne kadar geliştiği ve ilgi çektiği farklı boyutlar kazandığı görülmektedir. Seramik heykelin geçirmiş olduğu evreler ve birikimlerle beraber, yeni yapım teknikleri, biçim, yöntem ve düşünceler de ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Today, ceramic sculpture making methods are very diverse. Among these methods, it was aimed to investigate the plaster-mold casting method and to examine the works of artists who produced works with this method. Method:In this research, in the light of the findings obtained as a result of qualitative and quantitative research, the history of ceramic sculpture from the past to the present, all the stages of the plaster-mold casting technique of ceramics, the ceramic sculptures produced by today's artists with the plaster-die casting method, and finally the production of personal ceramic sculptures. Findings: The works of today's artists in plaster-mold casting technique are grouped. Forming the figurative ceramic sculpture area; A fantastic group has also been added to ceramic sculptures of human and animal origin. It has been observed that the artists who work on plantbased ceramic sculptures are interested in the round forms of nature. The production of abstract, objective and mixed forms has shown a widespread trend today. When figurative sculptures made in the early ages are compared with today's ceramic sculptures, it is seen how much this field has developed and gained different dimensions. Along with the phases and accumulations of ceramic sculpture, new construction techniques, forms, methods and ideas have also emerged. Keyword: Ceramic, Sculpture, Ceramic Sculpture Art