Eklemeli imalat yöntemi ile biyobozunur kemik implantların üretimi ve özelliklerinin incelenmesi
Production of biodegradable bone implants by additive manufacturing method and investigation of their properties
  1. Tez No: 972971
  2. Yazar: İLKER EMİN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ AVAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal döküm, Ortopedik implantlar, Metal casting, Orthopedic implants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, eklemeli imalat teknolojisi kullanılarak kemik doku hasarlarının tedavisinde kullanılmak üzere antibakteriyel özelliklere sahip Zn ve Zn-3Ag alaşımlı gözenekli biyobozunur implant prototipleri üretilmiştir. Ortopedik implant teknolojisinde kemiğin doğal yapısına uygun mekanik özelliklere sahip biyomalzeme arayışı devam etmektedir. İdeal kemik implantlarının kemiğe benzer mekanik özelliklere sahip olması, birbiriyle bağlantılı gözenekli yapı göstermesi ve uygun bir hızda bozunması beklenmektedir. Bu özellikler göz önüne alındığında temel vücut elementlerinden biri olan ve bozunması sonucu toksik etki göstermeyen çinko, önemli bir biyobozunur metal adayıdır. Çalışma kapsamında, üçlü periyodik minimal yüzeyler (Triply Periodic Minimal Surfaces, TPMS) esaslı Gyroid, Schwarz Primitive ve Diamond birim hücre yapıları kullanılarak kemik dokusunun doğal mikroyapısını taklit eden gözenekli implant tasarımları gerçekleştirilmiştir. Gözeneklilik değerleri %50'nin üzerinde olacak şekilde optimize edilen bu birim hücre yapıları, kemik doku gelişimini destekleyecek şekilde matematiksel olarak tasarlanmıştır. Tasarlanan implant geometrileri, eriyik biriktirme yöntemiyle (Fused Deposition Modeling, FDM) tekniği ile polimer şablon iskelelere dönüştürülmüş ve ardından alçı kalıp-vakumlu hassas döküm yöntemi kullanılarak düşük maliyetli ve alternatif bir üretim prosesi ile imal edilmiştir. Üretilen numunelerin mekanik özellikleri, gözeneklilik değerleri, morfolojik yapıları detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca elektrokimyasal korozyon testleri, in vitro biyouyumluluk testleri ve antibakteriyel aktivite testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, üretilen implant prototiplerinin kemik doku hasarlarının tedavisinde kullanım potansiyelini ortaya koymuştur. Bu tez çalışması ile literatürde ilk kez uygulanan bu hibrit yöntemle düşük maliyetli ve çevre dostu Zn esaslı gözenekli kemik implantların üretimi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen üretim yöntemi ve elde edilen implant prototipleri, ortopedi alanında hastaya özel implant üretimi için önemli bir alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, porous biodegradable implant prototypes with antibacterial properties in Zn and Zn-3Ag alloys were produced using additive manufacturing technology for the treatment of bone tissue defects. The search for biomaterials with mechanical properties suitable for the natural structure of bone continues in orthopedic implant technology. Ideal bone implants are expected to have mechanical properties similar to those of bone, exhibit an interconnected porous structure, and degrade at an appropriate rate. Considering these properties, zinc, one of the basic elements of the body and which does not exhibit toxic effects upon degradation, is an important candidate for a biodegradable metal. Within the scope of this study, porous implant designs that mimic the natural microstructure of bone tissue were realized using Gyroid, Schwarz Primitive, and Diamond unit cell structures based on triply periodic minimal surfaces (TPMS). These unit cell structures optimized to have porosity values above 50% were mathematically designed to support bone tissue development. The designed implant geometries were converted into polymer template scaffolds using the fused deposition modeling (FDM) technique and then manufactured using a low-cost and alternative production process involving plaster mold-vacuum precision casting. The mechanical properties, porosity values, and morphological structures of the produced samples were examined in detail. Additionally, electrochemical corrosion tests, in vitro biocompatibility tests, and antibacterial activity tests were performed. The obtained results revealed the potential of the produced implant prototypes in the treatment of bone tissue defects. Through this thesis study, the production of low-cost and environmentally friendly Zn-based porous bone implants was achieved using this hybrid method applied for the first time in literature. The developed production method and the obtained implant prototypes offer an important alternative for patient-specific implant production in the field of orthopedics.