Arap dilinde mecrurat: Hucurat Suresi örneği
Mercurate in the Arabic language: Example of Sure Hucurat
- Tez No: 709661
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SANDIKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Mecrûr, harf-i cer, izâfet, Hucurât Sûresi, Majrûr, letter-i cer, izâfet, Surah Hucurât
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İslâm dininin ortaya çıkışı ve yayılmasıyla beraber bu dini doğru bir şekilde anlama çabaları da başlamıştır. Bu çabalar neticesinde Kur'ân-ı Kerîm'e ve Hadîs-i Şerîf'lere doğru muazzam bir ölçüde yönelme olmuştur. Kur'ân-ı Kerîm'in doğru bir şekilde anlaşılması, her türlü tahriften korunabilmesi, Arapça'nın lügat hazinesinin derlenmesini ve dil kaidelerinin tespitini gerekli kılmıştır. Nahiv kuralları, Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerinin ıslâhı çalışmalarına bağlı olarak doğmuştur. Bu çalışmada, ilk dönemden itibaren günümüze kadar yazılan Arap dili eserleri, ulaşılabildiği ölçüde gözden geçirilerek, Arap dilinin nahiv konularından biri olan mecrûrât konusuna örnekleriyle bereber tafsilâtlı olarak değinilmiştir. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Arapça nahiv kurallarına ait genel kavramlar; ikinci bölümde, mecrûrât ve kısımları; üçüncü bölümde ise Hucurât Sûresi'nde tespit edilen mecrûrâtla ilgili örnekler zikredildi.
Özet (Çeviri)
With the emergence and spread of the religion of Islam, efforts to understand this religion correctly began. As a result of these efforts, there has been a tremendous orientation towards the Qur'an and the Hadith. Understanding the Qur'an correctly, protecting it from all kinds of distortions, compiling the lexicon of the Arabic language and determining the language rules were necessary. Nahiv rules were born depending on the studies on the improvement of the verses of the Qur'an. In this study, the Arabic language works written from the first period to the present have been reviewed to the extent possible, and the subject of mecrûrat, which is one of the syntax of the Arabic language, has been mentioned in detail with examples. This study consists of an introduction and three parts. In the introduction, information is given about the subject, importance, method and sources of the research. In the first part, general concepts of Arabic grammar rules; in the second part, mecrûrat and its parts; In the third chapter, the examples related to the mecrûrat found in the Hucurat Surah are mentioned.