Meme kanseri tanısı almış kadın hastalarda travma sonrası büyümenin bilişsel esneklikle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between post-traumatic growth and cognitive flexibility in female patients diagnosed with breast cancer
  1. Tez No: 709676
  2. Yazar: HÜSEYİN SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERCAN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, travma sonrası büyüme, bilişsel esneklik, Breast cancer, posttraumatic growth, cognitive flexibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Meme kanseri, literatürde ruhsal ve psikososyal yönden etkileri en çok araştırılan kanser türüdür. Travma sonrası büyüme, travmatik yaşantı sonrası, bireylerin kendileri, kişilerarası ilişkileri ve dünyaya bakış açıları ile ilgili inançlarında olumlu yönde değişimlerin olmasıdır. Bilişsel esneklik, bireylerin farklı çevresel durumlara cevap olarak, bilişsel yapılarını ve amaca yönelik davranışlarını değiştirebilme becerisidir. Literatürde, meme kanseri tanısı almış hastalardaki travma sonrası büyüme ile bilişsel esneklik arasındaki ilişkinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, meme kanserli kadın hastalardaki travma sonrası büyüme düzeyinin belirlenmesi ve sosyodemografik veriler, hastalıkla ilişkili değişkenler ve bilişsel esneklik düzeyleri ile arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu amaçla 01.12.2019-01.09.2021 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 127 meme kanserli kadın hasta, ilk aşamada sosyodemografik veri formunu ve psikometrik ölçekleri doldurmuştur. İkinci aşamada 127 hastanın 115'ine bilişsel işlevlerinin ölçülmesi amacıyla Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery'ye ait 5 nörobilişsel test uygulanmıştır. Çalışmamızda, travma sonrası büyüme düzeyi yüksek olan hasta grubunun düşük olan gruba kıyasla, bilişsel esneklik düzeylerinin anlamlı olarak daha fazla olduğu saptanmıştır. Ayrıca travma sonrası büyüme ile algılanan sosyal destek düzeyi arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Meme kanserli hastaların bilişsel esneklik düzeylerinin ve buna bağlı olarak ruhsal iyilik hallerinin artırılması amacıyla, hastalara bilişsel-davranışçı terapi gibi müdahale yöntemleri planlanabilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the type of cancer that has been most studied for its psychological and psychosocial effects in the literature. Posttraumatic growth is the positive changes in individuals' beliefs about themselves, their interpersonal relationships and their perspectives on the world after a traumatic experience. Cognitive flexibility is the ability of individuals to change their cognitive structures and purposeful behaviors in response to different environmental conditions. No study has been found in the literature yet, that investigates the relationship between posttraumatic growth and cognitive flexibility in patients diagnosed with breast cancer. The aim of this study is to determine the posttraumatic growth level in female patients with breast cancer and to reveal the relationship between sociodemographic data, disease-related variables and cognitive flexibility levels. For this purpose, 127 female patients with breast cancer who applied to Eskişehir Osmangazi University Medical Oncology and Radiation Oncology Clinic between 01.12.2019 and 01.09.2021 and met the inclusion criteria in the study completed the sociodemographic data form and psychometric scales at the first stage. In the second stage, 5 neurocognitive tests of Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery were applied to 115 of 127 patients to measure their cognitive functions. In our study, it was determined that the cognitive flexibility levels of the patient group with high post-traumatic growth level were significantly higher than the group with low growth level. In addition, a positive correlation was found between posttraumatic growth and perceived social support level. Intervention methods such as cognitive behavioral therapy can be planned for patients with breast cancer in order to increase their cognitive flexibility and accordingly for their mental well-being.