Türkiye'de Haçlı tarihçiliği
Crusader historiography in Turkey
- Tez No: 709722
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haçlı Tarihi, Ortaçağ, Tarihçilik, Tarih Yazımı, Crusader History, Medieval, Historiography, History Writing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ortaçağ tarihi alanının önemli ve müstakil meselelerinden biri olan Haçlı Seferleri, Ortaçağ'da Avrupa, Anadolu ve Orta Doğu bölgelerinde yaşamış olan tüm toplumların tarihinde derin izler bırakmıştır. Doğu ile Batının karşı karşıya ve bir araya geldiği önemli olaylardan biridir. 1095'te Fransa'nın Clermont şehrinde Papa II. Urbanus tarafından başlatılan Haçlı Seferleri'nde 1190 yılına kadar Anadolu Selçukluları'nın hüküm sürdüğü Türkiye toprakları Kudüs'e uzanan yolda önemli bir geçiş noktası idi. XI. ve XII. yüzyıllara kadar olan süreçte Selçuklular ile Haçlılar arasında yaşanan mücadeleler Anadolu Türk tarihinde derin izler bırakan bir mücadele örneği olmuştur. Bu bakımdan Ortaçağ'ın en bariz olaylarından olan Haçlı Seferleri, Türkiye Selçuklu Devleti tarihinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye'de tarihçilik başlangıçtan günümüze kadar önemli değişimler göstermiştir. Haçlı tarihçiliği olarak bakıldığında, Türkiye'de ki Haçlı tarihçiliğinin, Türk ve Dünya tarihi açısından mühim olmasına karşın geç bir dönemde araştırılmaya başlandığı görülmektedir. Cumhuriyet Döneminde yapılan Haçlı tarihi araştırmalarının genel olarak Türk tarihi içerisindeki konumu, Türkiye'de yapılan ilk Haçlı seferi çalışmaları başlaması ve bunların geç başlamasının nedenleri, Haçlı tarihi ile ilgili yapılan çalışmaların az oluşunun nedenleri ve eksiklikleri üzerinde durulmuştur. Türkiye'de Haçlı Tarihçiliği adlı çalışmamızda Haçlı fikrinin ve doğuşu ile başlayan ve Selçuklulara karşı yapılan kısa bir Haçlı tarihi ele alınmıştır. Çalışmada Haçlı tarihinin ana kaynakları, Türkiye'de başlayan Haçlı tarihi araştırmaları ve günümüze kadar olan süreçte gelişimi, Türkiye'deki Haçlı Tarihçileri ve çalışmaları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important subjects of medieval history studies is History of the Crusades. In the Middle Ages, The Crusades All societies has left deep traces in its history that lived in Europe, Anatolia and the Middle East. The Crusades which took place between 1095-1291 when Christians embarked to save their supposed Eastern fellows, is a chain of historical events that had a profound impact on Europe and the Islamic World. In 1095, Pope II in Clermont, France. Urbanus until the Crusades launched by the Anatolian Seljuks ruled in 1190 that the territory of Turkey has been an important transit point on the road to Jerusalem. The battles between the Crusaders and Seljuks especially from the late eleventh century to the late twelfth century was an example of a national struggle which left deep scars in the Anatolian Turkish history. In this respect, the Crusades, one of the most known events of the Middle Ages, hold a significant place in the history of Anatolia. Crusader history studies in Turkey has shown significant changes from the beginning to the present. Studies on Crusader History in Turkey are also important for Turkish history; Although it was started to be written in a late period. This issue was also mentioned in the crusader history studies conducted in Turkey and the scarcity of studies was emphasized. In this academic thesis that I have presented to you, the historical records of the wars with the Seljuk Turks in Anatolia, starting from the birth of the crusader idea, have been tried to be examined.