The effect of glutamic acid spraying on growth and yield of sunflower (Helianthus annuus L.) varieties
Glutamik asit uygulamasının ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinde verim ve kaliteye etkisi
- Tez No: 709721
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ, DR. MUAİAD HADI AL-ANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Amino Asit, Glutamik Asit, Vejetatif Büyüme, Verim, Sunflower, Amino Acids, Glutamic Acid, Vegetative Growth, Yield
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, farklı dozlarda glutamik asit uygulamalarının bazı ayçiçeği çeşitlerinde büyüme karakterleri ve verim üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Glutamik asit, üç ayçiçeği çeşidine (Sakha, Aqmar ve Ishaqi 1) dört farklı konsantrasyonda (0, 100, 200 ve 300 mg l-1) yapraktan püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Tarla denemeleri 2021 yılında Anbar-Irak koşullarında tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş, glutamik asit konsantrasyonları alt parsellere, çeşitler ise ana parsellere gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, verilerin ortalaması olarak en yüksek bitki boyu 194.25 cm, yaprak alanı 10188.70 cm2, yaprak alan indeksi 5.82 cm2, bitki başına yaprak sayısı 23.93 adet, bitki kuru ağırlığı 181.22 g/bitki, bitki başına tohum verimi 49.17 g ve tohum verimi 4.87 ton/ha olarak belirlenmiştir. Biyolojik verim 17.98 ton/ha olmuş, en yüksek gövde çapı 25.77 mm olarak Ishaqi 1 çeşitdinden elde edilmiştir. Tabla çapı ve klorofil oranı bakımından en yüksek değerler (sırasıyla 17.52 cm ve %40.51) Aqmar çeşidinde, 100 mg l-1 glutamik asit konsantrasyonu ulgulamasından elde edilmiştir. Aynı dozda (100 mg l-1) glutamik asit uygulamasında, tablada tane sayısı (850 adet/bitki) ve protein oranı (%15.51) bakımından Ishaqi 1 çeşdi daha iyi sonuç vermiş ve Sakha çeşidinde en yüksek yağ oranına (% 44.09) ulaşılmıştır. Bu çalışmanın genel bir sonucu olarak, en yüksek vejatatif büyümenin (194.25 cm) ve en yüksek verimin (4.87 t ha) 300 mg l-1 glutamik asit uygulamasında Aqmar ayçiçeği çeşidinden elde edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present thesis was conducted to determine the effects of glutamic acid treatments at different doses on yield and growth parameters of some sunflower varieties. Glutamic acid treatments were practiced as foliar sprays at four different concentrations (0, 100, 200 and 300 mg l-1) to three different sunflower varieties (Sakha, Amar and Ishaqi 1). Field experiments were conducted in randomized blocks split-plots experimental design with three replications under Anbar-Iraq conditions in 2021. Sunflower varieties were placed into the main plots and glutamic acid concentrations were placed into the sub-plots. The highest average stem height was measured as 194.25 cm, leaf area as 10188.70 cm2, leaf area index as 5.82 cm2, number of leaves per plant as 23.93 leaf plant-1, plant dry weight as 181.22 g, seed weight as 49.17 g plant-1, seed yield as 4.87 t ha-1 and biological yield as 17.98 t ha-1. The 100 mg l-1 glutamic acid treatments of the variety Aqmar yielded the highest chlorophyll content (40.51%) and head diameter (17.525 cm). The 100 mg l-1 glutamic acid treatments of the variety Ishaqi 1 were superior in number of seeds per head (850 seed plant-1) and protein content (15.51%). The 100 mg l-1 glutamic acid treatments of the variety Sakha were superior in 1000-seed weight (66.50 g) and harvest index (33.58 t ha-1). The 200 mg l-1 glutamic acid treatments of the variety Ishaqi 1 were superior in percentage of empty seeds (75.29%) and oil content (44.09%). In general, the highest vegetative growth (stem height) (194.25 cm) and the highest seed yield (4.87 t ha-1) were obtained from 300 mg l-1 glutamic acid treatments of the variety Aqmar.