Yaşın ve cinsiyetin sesin akustik özellikleri üzerine etkisi
The effect of age and gender on acoustic characteristics of voice
- Tez No: 709861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN TADIHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültü/harmonik oranı, Jitter, Shimmer, Temel frekans, Yaş, Age, Fundamental frequency, Jitter, Noise to harmonic ratio, Shimmer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmada yaşın ve cinsiyetin sesin akustik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 20-40 yaşları arasında 27 kadın, 25 erkek , 41-60 yaş arasında 22 kadın, 22 erkek, 61 yaş ve üzeri 15 kadın, 18 erkek dahil edilmiştir. Katılımcılara algısal ses değerlendirmesi yapılmıştır. Katılımcılara Ses Değerlendirme Formu, Ses Handikap İndeksi Kısa Formu, Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Reflü Semptom İndeksi uygulanmıştır. Tüm gruplardan ses verileri toplanmış ve veriler analiz edilmiştir. Verilerin akustik analizi MDVP yazılımı ile, aerodinamik ölçümü ise kronometre ile yapılmıştır. Bulgulara göre, kadınlarda temel frekansın 20-40 yaş ve 61 yaş ve üzeri grupta anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. 20-40 yaş arasındaki kadınların temel frekans parametresi 61 yaş ve üzerindeki kadınlardan yüksektir. Erkeklerde jitter değeri yaşla birlikte artış göstermiştir. 20-40 yaştaki erkeklerin jitter parametresi 41-60 yaş ve 61 yaş ve üzerindeki erkeklerden düşüktür. 41-60 yaşındaki erkeklerin jitter parametresi 61 yaş ve üzeri erkeklerden düşüktür. Sonuçlara göre, yaşın kadınlarda temel frekans, erkeklerde ise jitter parametresine etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of age and gender on the acoustic characteristics of voice was investigated. The study included 27 women and 25 men between the ages of 20-40, 22 women and 22 men between the ages of 41-60, 15 women and 18 men between the ages of 61 and older. Perceptual voice assessment was made to the participants. Voice Evaluation Form, Voice Handicap Index-10, Voice-Related Quality of Life Scale, Reflux Symptom Index were applied to the participants. The outcome data were collected and analyzed. Acoustic analysis of the data was performed by MDVP software. Aerodynamic analysis was measured with a stopwatch. According to the findings, it was observed that the fundamental frequency of women differed significantly between the ages of 20-40 and the ages of 61 and older groups. The fundamental frequency parameter of the ages of 20-40 women is higher than the ages of 61 and older women. The jitter value of men increased in tune with the age. The jitter parameter of the ages of 20-40 men is lower than the ages of 41-60 and the ages of 61 and older men. The jitter parameter of the ages of 41-60 men is lower than the ages of 61 and older men. According to the results, it was concluded that age has an effect on the fundamental frequency in women and on the jitter parameter in men.