Ziya Şakir'in basılmış romanları üzerine bir araştırma
A research on printed novels of Ziya Şakir
  1. Tez No: 710069
  2. Yazar: İREM KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALÂATTİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ziya Şakir, Z. Melek, Erken Cumhuriyet, roman, popüler roman, Ziya Şakir, Z. Melek, Early Republican era, novel, popular novel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Ziya Şakir, döneminde çok fazla eser kaleme almış birisidir. Daha çok gazetelerdeki tefrikalarıyla ön plana çıkan yazar Cumhuriyet döneminde tarihi eserleriyle tanınmıştır. Roman, gazete, senaryo gibi çeşitli dallarda yazan çok yönlü bir sanatkârdır. Yapılan araştırmalar sonucunda Ziya Şakir'in eserleriyle ilgili ayrıntılı bir çalışma yapılmadığı sonucuna varılmıştır. Eserlerinin tam bir tasnifi ve tahlili yapılmamıştır. Bu çalışmada öncelikle Cumhuriyet dönemi ve Ziya Şakir'in edebi hayatı ile ilgili bilgiler verilmiş daha sonra yazarın hayattayken kitap olarak bastırdığı on altı romanı üzerinde inceleme yapılmıştır. Romanlar sırasıyla tema, olay örgüsü, kişiler, mekân, zaman ve dil ve anlatım yönünden incelenerek tahlili yapılmıştır. Son olarak Ekler kısmına çalışmada yararlanılan ve kullanılan bazı belgeler ve kitap kapakları ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ziya Şakir, who is one of the writers of the pre-Republican and Republican era, wrote a lot of works in his period. The writer, who came to the fore with his serials in the newspapers, was known for his historical works in the Republican era. He is a versatile artist who writes in various fields such as novels, newspapers and screenplays. As a result of the researches, it was concluded that there was no detailed study on works of Ziya Şakir. A complete classification and analysis of his works has not been done. In this study, first of all, information about the Republican era and literary life of Ziya Şakir was given, and then the sixteen novels of the author that he published as a book while he was alive were examined. The novels were analyzed in terms of theme, plot, characters, space, time and language and expression, respectively. Finally, some documents and book covers that were used in the study were added to the Appendix.