Mutluluk ekonomisi ve akademisyenlerin mutluluk ve yaşam memnuniyetleri üzerine bir inceleme
The economics of happiness and a review on happiness and life satisfaction of academics
  1. Tez No: 710076
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÖZDEMİR SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR GÖVDERE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Mutluluk Ekonomisi, Akademisyen, Lojistik Regresyon Analizi, Behavioral Economics, Happiness Economics, Academician, Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Davranışsal iktisat son yıllarda araştırmacılar için önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Öyle ki yapılan çalışmalar kapsamında klasik iktisat modellerinin temel varsayımları farklı açılardan değerlendirilerek yeni yaklaşımlar ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu anlamda bilhassa insan davranışlarının psikolojik ve sosyolojik özelliklerinin bireyin rasyonel karar verme sürecini belirsizleştirdiği üzerine vurgular yapılmaktadır. İktisadi karar verme sürecinde insan davranışlarının temelinde ise nihai olarak bireylerin mutluluk maksimizasyonu amacının yattığı düşüncesinden hareketle, bireysel ve toplumsal anlamda mutluluğun ölçülmesinin politika yapıcılara iktisadi olarak uygulanacak politikaların belirlenmesi konusunda fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada bireylerin mutluluk durumları üzerine etki eden faktörlerin akademisyenler özelinde araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında belirtilen amaca bağlı olarak öncelikle Türkiye genelinde görev yapan akademisyenlerden anket yöntemiyle gerekli veriler toplanmıştır. Daha sonra ise söz konusu veriler frekans analizi ve lojistik regresyon analizi metotlarıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda Türkiye'de akademisyenlerin mutluluk durumları üzerinde etki eden faktörler ortaya koyularak literatürle karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirilmiştir. Buna göre çalışma kapsamında kurulan modellerin tamamı için kazanç düzeyinden memnuniyet durumu, refah durumu ve mevcut iş durumu hakkında gelecek yıla ilişkin beklenti değişkenlerinin akademisyenlerin mutluluk durumları ve yaşam memnuniyetleri üzerinde etkili olan değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics has become an important field of study for researchers in recent years. In fact, new approaches have been tried to be reveal by the main assumptions of classical economics models have been evaluated from different point of view. In this sense, it is emphasized that the psychological and sociological characteristics of human behavior, in particular, obscure the rational decision making process of the individual. Based on the idea that the aim of human behavior in the economic decision-making process is ultimately the purpose of maximizing the happiness of individuals, measuring the happiness both individual and social sense will benefit policy makers in determining the policies to be applied economically. From this point of view, in this study, it is aimed to investigate the factors affecting the happiness status of individuals in terms of academicians. Depending on the purpose of the study, first of all, the required data were collected from the academicians working throughout Turkey by survey method. Then, these datas were analyzed by frequency analysis and logistic regression analysis methods. As a result of the analyzes, the factors affecting the happiness status of academicians in Turkey were revealed and evaluated in a comparative way with the literature. Accordingly, for all models established in the study, it has been determined that the variables of satisfaction with the level of earnings, welfare status and expectation about the current job situation for the next year are the variables that affect the happiness status and life satisfaction of the academicians.